Operació milionària de Transgourmet: compra 35 locals de Gros Mercat a la firma d'inversió sueca Sagax

La companyia amb seu a Vilamalla, la que més factura de Girona, ocupava fins ara els establiments com a arrendatària

Un local de Gros Mercat.

Un local de Gros Mercat. / Transgourmet Ibèrica

Redacció

Transgourmet Ibèrica ha arribat a un acord per comprar a la firma d’inversió sueca Sagax Real State els immobles de la meitat dels seus centres Gros Mercat, la seva ensenya de cash&carry. Es tracta d’un total de 35 Gros Mercat històrics de la companyia que fins ara Transgourmet ocupava com a part arrendataria.

Amb aquesta operació, Transgourmet es converteix en propietària dels immobles de 37 dels seus 70 Gros Mercat. Els 35 immobles adquirits ara a Sagax es troben a Catalunya, Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia, Balears, Canàries, Comunitat de Madrid, Castella i Lleó, La Rioja, País Basc i Andalusia. Aquesta compra s’afegeix a la dels Gros Mercat de Manresa i de Vinarós que també s’ha fet enguany.

La companyia defensa que «l’adquisició representa una aposta clara de futur de Transgourmet per la continuïtat del seu negoci a Espanya, que té en els Gros Mercat un dels seus eixos estratègics».

Hereva de Miquel Alimentació

Transgourmet, propietat d’un grup suís, és l’hereva de Miquel Alimentació, fundada a Figueres l’any 1925. La família Miquel Ballart va vendre la companyia al grup xinès Bright Food l’any 2015 en una operació que, fonts periodístiques, van situar en 110 milions d’euros. No obstant això, l’acord no contemplava la venda de bona part del capital immobiliari de la companyia, que seguiria en mans de la família Miquel i l’arrendaria als nous propietaris xinesos. Posteriorment, però traspassarien una part d'aquests actius. A finals de 2020, Sagax Real State va comprar 37 cash&carry per 152 mlions d'euros, que ara els ha venut a Transgourmet per una quantitat que no s'ha fet pública. Amb unes vendes de més de mil milions d’euros anuals, Transgourmet, amb seu a Vilamalla, és l’empresa gironina amb major volum de facturació.

Transgourmet Ibèrica compta amb sis plataformes de distribució repartides per tot Espanya i és referent en el sector horeca amb Gros Mercat, la seva ensenya de cash&carry, que comprèn 70 centres com 24 gasolineres Gm Oil, i la divisió de Food Service.

L’empresa també disposa de prop de 800 supermercats franquiciats amb les ensenyes Suma, Proxim i SPAR, i amb més de 2.000 clients independents.

A més, des de la companyia expliquen que Transgourmet duu a terme un important programa d’inversions als seus centres Gros Mercat en el marc del seu pla estratègic, amb l’objectiu de renovar per complet el concepte de cash&carry. Així, en el darrer any s’ha executat la renovació integral de sis Gros Mercat, s’han reformat totalment 11 mercats de frescos i s’ha fet l’actualització i reimplantació de 13 Gros Mercat més. «Tot amb l’objectiu d’adaptar els centres a les necessitats dels clients» afirmen.

A més, a aquestes inversions cal afegir un pla de sostenibilitat, que inclou com a projecte principal la instal·lació a 36 Gros Mercat de 32.600 metres quadrats de panells solars per a autoconsum. La companyia va anunciar aquesta inversió el passat mes de novembre per als centres GMcash-Gros Mercat localitzats per tot Espanya. En total, l’empresa gastarà uns set milions d’euros.

Segons explica Transgourmet Ibèrica, aquesta iniciativa de la companyia respon a l’objectiu de minimitzar les emissions de CO₂ i reduir l’empremta ecològica de la seva activitat. De fet, des de fa anys, el 100% de l’electricitat que consumeix la companyia és renovable amb certificat d’origen, i abans de la nova inversió ja comptava amb plaques solars per al seu autoconsum en 13 dels seus centres cash&carry.

Transgourmet també assegura que està implantant altres mesures que afavoreixen la reducció del consum elèctric i la millora de l’eficiència de les instal·lacions. Entre aquestes mesures destaca el canvi d’il·luminació al sistema led, l’aplicació de tecnologia refrigerant lliure d’emissions de CO₂, sense afectació al medi ambient, i la renovació dels equips per d’altres de menor consum.