Quin és el sou d’un professor de secundària? Això és exactament el que cobren

Els docents de l’escola pública cobren una mitjana de gairebé 400 euros al mes més que els dels centres privats o concertats i hi ha diferències de més de 600 euros entre comunitats autònomes

Quin és el sou d’un professor de secundària? Això és exactament el que cobren

Quin és el sou d’un professor de secundària? Això és exactament el que cobren / FREEPIK

Redacció

Els mestres i docents són els pilars del sistema educatiu. I de la societat en general, ja que, gràcies a ells, els nens i joves es converteixen en homes i dones de profit.

Els professors tenen una doble tasca: ensenyar els coneixements i educar. Així, les seves funcions són molt importants i significants, ja que els menors passen mínim des dels 6 anys i fins als 16 –els 10 anys que és obligatòria l’escolarització a Espanya– a l’escola una mitjana de 5 hores diàries, excloent els caps de setmana, estiu, festes de Setmana Santa, Nadal i els festius propis de cada país, comunitat autònoma i ciutat.

Es pot suposar que, amb una responsabilitat tan gran, haurien de ser, junt amb els metges, dels professionals que més cobressin a Espanya. No obstant, la realitat dista molt de la teoria.

Els professors de secundària de l’escola pública, és a dir, els que ensenyen en el tercer tram educatiu dels sistemes nacionals d’educació –que a Espanya inclou els adolescents de 12 a 16 anys– solen tenir un salari base d’uns 1.700 euros si no tenen experiència.

Complements

Però a aquest salari base cal sumar-li el complement específic –que retribueix les característiques específiques del lloc exercit com a perillositat o responsabilitat– i el complement de destí, que es cobra segons el nivell del lloc que es porta a terme. I en algunes comunitats autònomes, com les Balears, les dues Castelles i Extremadura, també es cobra un plus, anomenat complement específic autonòmic.

Més de 2.400 euros bruts

Tots aquests complements fan que la mitjana dels salaris dels professors de l’ensenyament secundari públic a Espanya sigui d’uns 2.430 euros bruts mensuals (uns 29.200 euros bruts per any).

I a aquest sou cal sumar-li pagues extra i l’avantatge que, com qualsevol funcionari, és una feina blindada: no poden ser acomiadats.

Però com passa amb el salari dels metges, la remuneració dels mestres de secundària oscil·la d’una comunitat a l’altra en fins a 630 euros bruts mensuals, segons un informe elaborat per la UGT dels salaris dels professors el 2022, cosa que suposa que un mestre de secundària pot cobrar fins a un 28% més (o menys) en funció de la comunitat autònoma en la qual exerceixi la seva professió.

A l’escola concertada

En els últims anys, el salari mitjà en l’educació privada s’ha situat a la forquilla dels 1.766 euros als 1.853 euros bruts mensuals (a la qual cosa caldria sumar les pagues extra que tinguin per conveni). Per tant, els sous dels professors d’escoles privats i concertats poden tenir una diferència salarial de més de 500 euros, tot i que també varien en funció de les comunitats autònomes en les quals s’exerceixi.

TEMES