Per millorar el benestar animal a les granges

Jesús Domingo

El Butlletí Oficial de l’Estat ha publicat un reial decret, aprovat recentment al Consell de Ministres, que compila diverses modificacions de normes ja en vigor i crea algunes noves eines per tal de millorar el benestar animal a les granges i facilitar els controls oficials que duen a terme les autoritats competents.

En aquest àmbit, la normativa preveu la creació formal de la taula de coordinació sobre benestar i protecció dels animals i s’estableix l’existència d’un centre nacional de referència per a l’àmbit ramader i aqüícola, per al qual ha estat designat l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària de Catalunya (IRTA), en consorci amb la Universitat Autònoma de Barcelona, durant un període de dos anys.

La norma estableix nous valors quant a la densitat màxima d’animals a les granges i noves condicions respecte la seva alimentació, aigua, menjadores i condicions ambientals. També es regula la disponibilitat de material manipulable per als animals, amb la finalitat última de disminuir la necessitat de practicar el tall de cues dels porcs. Les granges ja existents disposaran de dos anys per fer les adaptacions necessàries.

Amb l’objectiu d’assegurar la millora dels processos interns de les granges, s’estén l’obligació de disposar d’un pla de benestar animal a totes les explotacions a partir de certes dimensions. El veterinari d’explotació serà l’encarregat d’elaborar aquest pla. Els titulars de les granges disposaran de 4 anys per tenir el pla.

Subscriu-te per seguir llegint