Els aliments continuen encarint-se a les comarques gironines. Durant el març el menjar s’ha encarit un 1,1% a la demarcació, i omplir la nevera és fins a un 14,5% més car que un any enrere. De fet, segons recull l’INE, aquest increment interanual és el més alt que registra tota la sèrie històrica (que en el cas dels aliments, inclou dades que es remunten dues dècades enrere, fins al gener del 2002). Els aliments segueixen la tendència a l’alça, malgrat que des de principis d’any el govern espanyol va suprimir l’IVA d’aquells productes que tenien el tipus reduït del 4% (com el pa, la farina, la llet, el formatge i els ous) i va rebaixar del 10% al 5% el dels olis i les pastes.

A Girona l’Índex de Preus al Consum (IPC) continua a l’alça després tancar el febrer amb un increment de sis dècimes. Al març s’han apujat quatre dècimes.  Tanmateix, l’índex interanual a Girona cau més de dos punts respecte al mes anterior, fins a situar-se al 3,1% (al febrer, ho havia fet al 5,8%).

Roba, calçat, oci i cultura

El menjar, però, no és l'únic que s'ha apujat durant el mes de març. La fi de les rebaixes d'hivern també es deixa notar, perquè la roba i el calçat s'han encarit un 1,9%. A més, la proximitat de les vacances de Setmana Santa també ha fet anar a l'alça el preu dels hotels i allotjaments (+6,5%), a banda dels paquets turístics (+5%).

També repunten l'oci i la cultura (+1,2%), el preu dels lloguers (+0,4%) i el dels vehicles (+0,4%). Ara, a les comarques gironines, arrendar un pis costa un 4,3% més que l'any passat, i comprar un cotxe, per la seva banda, un 9,1% més.

Un 27% menys

Tot i l’augment de molts productes, d’altres tanquen el març amb una baixada del preu, segons apunten les darreres dades de l’Institut Nacional d’Estadística. El paquet format per llum, gas i els carburants acaben el març amb un descens de preus del 4,6%. Entre d’altres, arran de la baixada de la llum i les mesures impulsades per pal·liar l’augment de preus (com ara la coneguda com a ‘excepció ibèrica’). La baixada del preu és considerable si comparem les xifres amb les registrades fa tot just un any. Ara, la llum, el gas i els combustibles són un 27% més barats

En paral·lel, durant aquest març també han registrat descensos de preus els aparells domèstics (-0,8%), els equips de telefonia i fax (-1,3%) i els audiovisuals i de processament d’informació (-1,5%).

A les comarques gironines continua fent-se palesa la inflació, però de moment es deixen enrere els rècords històrics que s’havien assolit -les dades de l’INE es remunten fins al gener del 1993- en què l’IPC interanual havia arribat a catapultar-se més amunt de l’11%.