L’empresa gironina Optimus factura 12 milions en el 90è aniversari

El negoci familiar vol superar els 15 milions el 2026

Els consellers delegats d'Optimus, Lluís i Joaquim Pla en una imatge a la seu central de Girona

Els consellers delegats d'Optimus, Lluís i Joaquim Pla en una imatge a la seu central de Girona / Cedida a l'ACN

Redacció

L’empresa gironina Optimus, especialitzada en sistemes de megafonia, arriba aquest 2023 als seus noranta anys. I ho fa sent la principal empresa de l’estat en el camp del disseny, la fabricació i distribució d’equips de megafonia, alarma per veu i intercomunicació. 

L’empresa va néixer l’any 1933, quan Joaquim i Manel Pla van obrir una petita botiga i taller de reparació de ràdios a Girona. Més endavant es van acabar introdiunt també en l’àmbit de la fabricació, i durant els anys quaranta van obrir una fàbrica al carrer de Barcelona. Posteriorment, durant els anys 50, van començar a fer televisors, de fet, potser alguns gironins recorden que un dels seus primers televisors va ser fabricat per la companyia gironina, que el 1962 va adoptar oficialment el nom d’Optimus, que és el que ha mantingut fins a l’actualitat.

Durant els anys setanta la companyia va protagonitzar una expansió comercial, amb l’obertura de delegacions a les principals ciutats espanyoles, però, alhora van fer negocis amb països asiàtics i van tancar contractes amb empreses japoneses com Aiphone i Toa per a la fabricació d’elements complementaris per als aparells. Va ser també als anys 70, davant l’aparició de grans empreses de producció a gran escala, que l’empresa es va especialitzar en un mercat molt més concret com és el de sistemes de megafonia i alarma per veu.

Superar els 15 milions

La companyia familiar factura actualment uns 12 milions d’euros i, amb l’actual pla estratègic de l’empresa, preveuen superar els 15 milions el 2026. Un 20%, aproximadament, de la facturació prové de les exportacions. Des de la seva creació l’empresa ha mantingut la seva seu central a la ciutat de Girona i durant tots aquests anys ha creat una extensa xarxa comercial a l’estat i distribuïdors en els cinc continents.

La seva oferta de productes i serveis permeten sonoritzar des de grans instal·lacions, com pavellons o xarxes d’estacions, a d’altres més petites com escoles o gasolineres. Durant aquests 90 anys d’activitat, Optimus ha subministrat equipaments pels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, l’Oceanogràfic de València, la Universitat de Deusto de Bilbao o els túnels de Les Glòries de Barcelona, per exemple. 

A nivell internacional, la companyia ha reballat en projectes en infraestructures de transports a Manila, Singapur, Taiwan, Índia, Romania, Xile o la sonorització del nou Aeroport Felipe Ángeles de Mèxic. «Accedir a aquest gran aeroport internacional és una fita per a nosaltres, al ser un sector especialitzat i de competitivitat molt elevada», explica Lluís Pla, un dels consellers delegats de la companyia.

Consolidada ja com a marca de referència en la venda nacional, ara des d’Optimus es proposen convertir-se en l’empresa de megafonia de referència mundial en sistemes de so per a infraestructures de transport, principalment el sector ferroviari i els túnels de carretera. Tot sense deixar d’innovar en nous sistemes d’intercomunicació i en la seva integració en el món actual. Segons l’altre conseller delegat, Joaquim Pla, la innovació és «un aspecte estratègic de gran importància per l’empresa; comptem amb un departament d’R+D altament qualificat, experimentat i compromès».

La tercera generació

Actualment, la companyia encara és de capital 100% familiar i està liderada per la tercera generació. Optimus compta amb una plantilla de gairebé 100 treballadors. D’aquests, un terç treballa a la fàbrica, un altre terç s’ocupa de tasques tècniques i administratives des de la central de Girona i la resta estan repartits a les delegacions comercials d’arreu de l’Estat.