Les ofertes de treball a Girona mantenen els salaris del 2021 malgrat la inflació

Un estudi d’InfoJobs, que es basa en les dades de les de feines ofertades a la plataforma, assegura que els sous van caure un 0,1% a les comarques gironines el 2022.Els sindicats defensen que les remuneracions han pujat amb la negociació col·lectiva

Una treballadora d’una bugaderia industrial, en una imatge d’arxiu.

Una treballadora d’una bugaderia industrial, en una imatge d’arxiu. / Andrea Zamorano

DdG

El 2022 els salaris van caure un 0,1% a les comarques gironines en comparació amb l’any 2021, segons un estudi d’InfoJobs que es basa en les dades dels sous mitjans de les ofertes de feina de la plataforma.

Segons aquestes dades, els sous van caure de forma mínima l’any passat a la demarcació, però l’indicatiu demostra que, malgrat la inflació i l’augment dels salaris d’alguns col·lectius a través dels convenis, les empreses continuen oferint de mitjana pràcticament el mateix sou que un any enrere.

L’informe apunta que a la província de Girona els sou anual mitjà ofert a la plataforma era de 23.160 euros el 2021, mentre que l’any 2022 es va tancar amb un salari mitjà de 23.129 euros anuals. A Catalunya l’any passat els salaris van caure un 1,1%, segons InfoJobs, mentre que a Espanya la baixada va ser del 0,7%.

Mónica Pérez, directora de Comunicació i Estudis d’InfoJobs, apunta que «durant els darrers 10 anys el salari mitjà a Espanya ha crescut lentament després de la recessió econòmica del període 2008-2013, amb un comportament similar al de la resta de la Unió Europea. Tot i això, estem lluny de les retribucions de països com Alemanya o França». Pérez assegura que «els treballadors espanyols han estat els més afectats per la pèrdua de poder adquisitiu, a causa del diferencial de més de cinc punts entre la inflació mitjana i la pujada salarial mitjana de l’últim any».

«Tenint això en compte, calia elevar la retribució de les franges salarials més baixes i vam celebrar el recent acord entre patronal i sindicats que recomana pujades als convenis salarials d’almenys un 10% fins al 2025, començant per un 4% per a aquest mateix any», afegeix la directora de Comunicació i Estudis d’InfoJobs.

Els convenis col·lectius

Tanmateix, la secretària general de CCOO a les comarques gironines, Belén López, i el secretari general de la UGT a Girona, Maxi Rica, remarquen que s’han aconseguit millores salarials mitjançant la negociació col·lectiva.

«Els salaris als convenis sectorials el 2022 s’han incrementat de mitjana un 3,75% que afecta unes 860.000 persones», explica Belén López. A més, relata que a Catalunya «el 2023 encara queden per resoldre 40 convenis bloquejats el 2022 i 60 convenis que inicien negociació enguany».

La secretària general de CCOO a les comarques gironines incideix l’acord entre els sindicats i la patronal per apujar un 10% els sous en els pròxims anys «malgrat no ser d’obligat compliment, son unes recomanacions que ja ens posen en un punt de partida per negociar millors increments salarials». Malgrat això, Maxi Rica assegura que «les dades de l’estudi, tot i que son esbiaixades perquè només son de les ofertes de treball del portal, com a mínim serveixen per identificar una realitat que els sindicats venim denunciant fa temps».

El secretari general de la UGT a les comarques gironines afirma que «en termes generals, el 2022 ha estat un any especialment dur pels treballadors per la pujada del preu de la vida». «A Girona tenim alguns dels sectors que estan o han estat per sota del salari mínim interprofessional», afegeix.

Per la seva banda, Belén López, també indica que les dades de l’informe de la plataforma InfoJobs son «molt esbiaixades». La secretària general de CCOO a les comarques gironines diu que «entenc que son les feines més precàries on la gent accedeix perquè hi ha més rotació». «A l’informe no es té en compte la gent que ja té una carrera professional amb salaris més elevats», conclou la secretària general de CCOO a Girona.

CCO0 reclama a Nestlé increments salarials per als treballadors del 10% fins a l’any 2025

CCOO d’Indústria i la Secció Sindical de CCOO de Nestlé a Girona han anunciat, a través d’un comunicat, que rebutgen la proposta salarial que ha plantejat la direcció a la mesa negociadora del conveni col·lectiu de l’empresa. Asseguren que la direcció de Nestlé España «s’ha desmarcat» del V Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (V AENC)que els sindicats CCOO i UGT i la patronal CEOE-Cepyme van rubricar fa uns dies. 

Expliquen que Nestlé ofereix un increment d’un 2% per als tres anys de vigència del conveni i un 1,5% per al capítol de primes i plusos, a més de la congelació de la retribució de l’antiguitat i del premi de foment de la natalitat. El sindicat considera que la proposta salarial està «per sota del que estableix aquest acord -V AENC- i que no té en compte la realitat econòmica de les persones que treballen a l’empresa». Davant d’aquesta proposta, CCOO reclama a Nestlé que adapti l’increment salarial al que estableix l’AENC en matèria salarial, un 4% per a l’any 2023, 3% per als anys 2024 i 2025. DdG GIRONA

Subscriu-te per seguir llegint