L'Agència Tributària retorna 116 milions d’euros als contribuents de les comarques gironines durant la campanya de la renda de 2022

Sobre el total, el 76,7% de gironins que van sol·licitar una devolució van aconseguir rebre-la

Pla detall d'un cartell a la seu de l'Agència Tributària de Catalunya amb indicacions sobre la presentació de la declaració de la renda.

Pla detall d'un cartell a la seu de l'Agència Tributària de Catalunya amb indicacions sobre la presentació de la declaració de la renda. / Aina Martí

Redacció

El Ministeri d'Hisenda ha retornat 1.275,9 milions d'euros a 1.685.821 contribuents catalans al tancament de la campanya de la declaració de la renda, que va finalitzar el passat 30 de juny. Es tracta d'un import 6,55% superior als 1.197,5 milions d'euros que es van retornar en l'exercici anterior, mentre que el nombre de contribuents a qui Hisenda els ha hagut d'abonar algun import ha crescut un 2,47%, segons les dades publicades aquest dimarts pel ministeri i actualitzades fins aquest dilluns. En total, el 78,27% dels contribuents que han sol·licitat una devolució l'han rebut, mentre que pel que fa l'import, són 1.275,9 milions respecte els 1.834,9 milions reclamats en total, un 69,54%.

A Catalunya, durant la campanya de la declaració de la renda corresponent al 2022 es van presentar 3.982.390 declaracions, xifra que suposa un increment del 2,91% en comparació amb l'exercici anterior.

Per demarcacions, l'Agència Tributària va retornar 958,2 milions d'euros, un 5,92% més, a 1.243.985 contribuents (+2,58%), mentre que a les comarques de Girona, l'import tornat va ser de 116,02 milions d'euros (+9,21%) a 158.693 ciutadans (+2,38%). A les comarques de Lleida, s'han abonat 68,08 milions d'euros (+11,52%) a 100.062 persones (+2,21%) i a les de Tarragona 133,6 milions (+6,46%) a 183.081 persones (+1,93%).

Sobre el total,  el 76,7% de gironins que han sol·licitat una devolució l’han rebut, mentre que al Barcelonès aquest percentatge se situa en el 79,45%, a les comarques de Lleida en el 78,40% i a les de Tarragona en el 78,39%.

Al conjunt de l'Estat, l'Agència Tributària va tornar 8.301 milions d'euros a 12,04 milions de contribuents. D'aquesta manera, a 3 de juliol s'havia abonat el 80,2% de les devolucions sol·licitades en nombre i el 70,1% en import.

I que passa si encara no m'han fet la devolució?

Si la declaració surt a retornar, Hisenda no sol trigar més d’un mes a ingressar al contribuent, per via del compte bancari facilitat en els seus documents, la quantia de la devolució. La realització de la declaració de la renda per mètodes telemàtics, com l’esborrany a través d’Internet, contribueix a agilitzar el procés i a rebre més ràpidament els diners.

La llei estableix que el termini legal d'Hisenda per a la devolució no ha de superar els sis mesos, de manera que el contribuent ha de percebre l'import abans de final d'any. A més, si es sobrepassen aquests sis mesos, l'Agència Tributària està obligada a incloure en la devolució l'anomenat interès per demora.

Si la quantia de la devolució excedeix els 3.000 euros, és probable que Hisenda trigui més d'un mes a ingrés al contribuent. La raó sol rau en el fet que els serveis tributaris estiguin desenvolupant comprovacions complementàries de les dades presentades pel contribuent. Les modificacions derivades del canvi d'estat civil, com ara la separació de béns, o documents que acreditin degudament deduccions a què es té dret són les situacions que poden dilatar la devolució.

El declarant pot interessar-se per l'estat de tramitació de la declaració a través de la pàgina web de l'Agència Tributària, introduint el DNI o NIF i el número de referència. Així mateix, es pot consultar l'estat de la devolució.

Declaració a ingressar

Si la declaració de la renda ha sortit a ingressar, has de saber que hi ha la possibilitat de fraccionar el pagament i, de vegades, fins i tot d'ajornar-lo. L'opció de fracció és molt senzilla: la quota es divideix en dos pagaments, el primer del 60% del seu import, a l'hora de presentar la declaració, ja sigui en efectiu, amb càrrec en compte, o per domiciliació bancària i el segon , del 40% restant, fins al novembre de 2021.

L'opció d'ajornament és una mica més complicada ja que l'Agència Tributària sol·licita documentació que demostri que la persona no pot fer front al deute per una situació econòmica dolenta. A més, amb aquesta opció Hisenda cobra un interès del 5%. Normalment s'arriba a un acord amb el fisc on es fixa un pagament mensual i una data límit.

Si el deute és superior a 6.000 euros, l'Agència Tributària pot sol·licitar un aval i, si no es compleixen els pagaments acordats, pot anul·lar l'ajornament i iniciar un procediment de constrenyiment amb què pot arribar a embargar els béns i un recàrrec de fins un 35%.