Els microorganismes del nostre intestí i els dels porcs

Els investigadors intenten identificar quines espècies concretes de microorganismes intestinals estan vinculades a les millors condicions dels animals

Diversos porcs en una granja en una foto d'arxiu.

Diversos porcs en una granja en una foto d'arxiu. / Europa Press

Jesús Domingo

Alguns estudis recents demostren que els microorganismes de l'intestí –coneguts com a “microbiota intestinal”– estan estretament relacionats amb els estats emocionals dels animals i de les persones a través del que s'anomena “eix intestí-cervell”. És així que el cervell dels porcs és molt semblant al dels humans i aporta moltes pistes sobre com els factors ambientals afecten l'estructura i la funció cerebral. “Si coneixem la composició de la microbiota i som capaços de modular-la en un porc, tindríem un doble benefici: tractar-lo com a model per a la salut mental de les persones, amb qui tenen moltes similituds, i millorar el benestar dels animals, que resideix, com el nostre, en el cervell”, relata Antoni Dalmau, investigador de Benestar animal de l'IRTA. Un primer pas a la investigació ha estat comprovar que en els animals la microbiota intestinal és clau perquè s'adaptin millor a l'entorn.

A través del projecte PIGBIOTA, els investigadors de l'IRTA van comprovar que els porcs poden ser més optimistes o més pessimistes davant d'un estímul neutre. “Un animal amb més capacitat per adaptar-se a l'entorn patirà menys estrès i es trobarà millor, tindrà un sistema immunitari més fort i creixerà i es reproduirà sense problemes”, explica Dalmau.

Bacteris com a marcadors

En un projecte paral·lel, el GUTBRAIN, els investigadors intenten identificar quines espècies concretes de microorganismes intestinals estan vinculades a les millors condicions dels animals. Dels animals més “optimistes”, han analitzat mostres fecals per identificar els bacteris i utilitzar-los com a marcadors. “Volem desenvolupar un kit de diagnòstic perquè els ramaders puguin saber si els animals tenen aquests microorganismes vinculats a millors estats anímics”, explica Yuliaxis Ramayo-Caldas, del programa Genètica i millora animal de l'IRTA.

I és que en la relació entre humans i porcs, no és només l'alimentació la més important, però mentrestant seguim gaudint del llom, les costelles i especialment del pernil, alhora que aprenem a gaudir, com ho fan ells, de la vida.