El lloguer s’encareix un 8,7% a Girona durant el segon trimestre de l’any

Arrendar un pis a les comarques gironines és fins a un 9,3% més car que fa un any, segons dades del portal immobiliari Idealista 

Una dona mira l’aparador d’una immobiliària a Girona.

Una dona mira l’aparador d’una immobiliària a Girona. / ANIOL RESCLOSA

J.L

El preu dels habitatges de lloguer a les comarques gironines ha augmentat un 8,7% en els darrers tres mesos, segons dades del portal immobiliari Idealista. De mitjana, el preu del metre quadrat dels pisos per arrendar a la demarcació és d’11,8 euros. Aquesta xifra també supera àmpliament a la registrada fa un any. En els darrers dotze mesos els lloguers s’han encarit un 9,3% a la província. Tanmateix, els preus continuen estant lluny del màxim històric registrat a la plataforma, quan l’agost del 2077 el preu del metre quadrat era de 13,2 euros a les comarques gironines.

A Girona ciutat, el preu del metre quadrat es troba per sota de la mitjana de la demarcació, concretament a 11 euros. Segons les dades d’Idealista, en el darrer trimestre només s’ha enfilat un 0,1% a la capital, mentre que llogar un pis actualment és fins a un 6,4% més car que fa un any.

Lloret de Mar és un dels municipis que ha patit un major encariment dels habitatges per arrendar. En els últims tres mesos el preu dels pisos de lloguer ha augmentat un 9,7%, mentre que si ens centrem en la variació interanual l’increment és d’un 22,5%, situant així el preu del metre quadrat en 12,5 euros.

Comprar també és més car

Els habitatges en venda també s’han encarit a la província de Girona. Segons les dades d’Idealista, comprar un pis a la demarcació és fins a un 6,4%. Unes dades similars a les publicades pel portal immobiliari Fotocasa, que assegura que l’habitatge s’ha encarit un 9,3%. A Girona ciutat segons Idealista, el preu dels pisos en venda ha crescut un 4% en l’últim any, mentre que Fotocasa situa la pujada molt lleugerament per sobre, en un 4,1%.

Una situació generalitzada

El preu del lloguer d’habitatges a Espanya s’ha incrementat un 9,2% durant els darrers 12 mesos, mentre que en taxa trimestral l’increment se situa al 4,5%. Al tancament del mes de juny del 2023, arrendar un habitatge a Espanya tenia un cost d’11,8 euros per metre quadrat.

«Mentre que no augmenti l’oferta disponible no hi haurà manera de contenir els preus», assegura Francisco Iñareta, portaveu d’idealista. «Ni els límits establerts a la Llei d’Habitatge, ni les promeses de futures promocions semblen poder contenir l’escalada de les rendes, que cada dia ho posa pitjor a les famílies espanyoles», afegeix. El portaveu d’Idealista detalla que «el propietari, lluny de ser el problema, és part de la solució i així hauria de ser contemplat a l’hora de legislar. Només les polítiques que incentivin l’aparició de nou habitatge al mercat i la seguretat jurídica per recuperar l’habitatge en cas d’impagament o okupació podrien frenar el problema del lloguer a Espanya».