Així és el ‘ghosting’ laboral: quan el candidat desapareix enmig d’un procés de selecció o el primer dia de feina

Empreses de sectors com l’hostaleria han detectat aquest fenomen en els últims anys

L’externalització de la gestió del RRHH amb companyies especialitzades com Grup Montaner i les seves marques Montaner i Quality Temporal, pot ajudar a reduir aquest problema

El 'ghosting' laboral moltes vegades està relacionat amb una millor oferta de feina

El 'ghosting' laboral moltes vegades està relacionat amb una millor oferta de feina / Shutterstock

Jaume Puig

El ‘ghosting’ és una paraula que les aplicacions de cites han posat en boca de tothom en els últims anys. Es tracta d’un fenomen en el qual una de les persones implicades trenca totalment la comunicació sense previ avís i sense cap motiu aparent. Una pràctica negativa que demostra una baixa responsabilitat afectiva.

Però aquest terme també el podem aplicar al mercat laboral. I no, no només per la vessant de l’empresa quan deixa de contestar a la persona interessada en una oferta de feina. Des de ja fa un temps, moltes companyies han detectat que als seus processos de selecció hi ha persones que desapareixen i deixen de contestar o que, un cop contractades, no es presenten al primer dia de feina. Aquesta pràctica es coneix com a ‘ghosting’ laboral i és un fenomen que s’ha anat estenent en els últims anys. Moltes empreses gironines, especialment a sectors com l’hostaleria i en perfils de mossos de magatzem o manipulats a fàbriques i indústries han detectat aquesta situació.  

L'hostaleria és un dels sectors que més ha detectat el ghosting laboral

L'hostaleria és un dels sectors que més ha detectat el ghosting laboral / Shutterstock

Quines són les causes del 'ghosting' laboral?

Darrera d’aquesta pràctica hi ha unes causes. I la més rellevant és la competitivitat entre les ofertes de feina. “Els candidats reben altres propostes amb millors condicions, no només econòmiques, poden ser també beneficis socials o aspectes que ajuden a la conciliació i la flexibilitat com seria el cas del teletreball”, explica la Natàlia Rodríguez, responsable de negoci de Grup Montaner a Girona, una empresa de recursos humans amb 50 anys de trajectòria.

Però moltes vegades el ‘ghosting’ laboral arriba un cop finalitzat el procés. I, en aquest cas, el motiu pot estar vinculat a la diferència existent entre l’oferta i la realitat que pot arribar a trobar-se el treballador un cop s’incorpora a la companyia. “Quan les expectatives eren unes i després ens en trobem amb unes altres que no tenen res a veure, es produeix aquest desencant”, apunta Rodríguez i afegeix que "actualment, els candidats escullen l'empresa, no al revés com es feia abans. Es tracta d'un moment de molts canvis i molta immediatesa. Alguns perfils, de fet, no donen tanta importància al compromís laboral com abans".

El ghosting laboral també es produeix quan l'empresa deixa de contactar amb el candidat

El ghosting laboral també es produeix quan l'empresa deixa de contactar amb el candidat / Shutterstock

Com es pot evitar el ‘ghosting’ laboral?

Ofertes atractives. Aquesta seria la millor forma de combatre el ‘ghosting laboral’, segons la responsable de negoci del Grup Montaner. “Hi ha empreses que s’han d’actualitzar segons les necessitats i la demanda del mercat laboral. A vegades, no disposen d’una oferta atractiva i que estigui alineada amb el que demana o espera el perfil en qüestió”, afirma Rodríguez.

En aquest sentit, l’experta en RRHH assegura que cal un canvi de mentalitat en direccions generals i propietats de les empreses per adaptar-se. “Actualment, ja no es cerca tant una estabilitat en una companyia, criden més l’atenció els projectes i els empresaris han de ser conscients d’això”, explica. En aquest sentit, Grup Montaner també recomana tenir un tracte de tu a tu amb el candidat i posar el focus en la persona.

“Nosaltres intentem posar una mirada apreciativa en totes les entrevistes de treball. Volem anar més enllà del que diu un currículum i conèixer la persona. Què el mou?, què espera de la seva pròxima experiència laboral?... Tot això també ens permet detectar les seves habilitats i competències personals”, apunta Rodríguez.

“També es parla molt del 'ghosting' per part de les empreses. El que puc assegurar és que a Grup Montaner sempre hem posat i posarem a les persones al centre, ja que forma part del nostre ADN. Pel que sempre vetllarem per una comunicació transparent amb empreses i candidats, segueixin o no en els processos de selecció on s’han presentat”, explica Joan Montaner, director general de Grup Montaner. “Amb la nostra presència a Girona esperem aportar aquesta proximitat i responsabilitat a empreses i persones que busquin noves oportunitats”, afirma.

Empresa especialitzada en RRHH a Girona

Una opció per millorar els processos de selecció i evitar problemes com el ‘ghosting’ laboral és apostar per externalitzar la gestió de RRHH de les empreses. En l’actualitat, al mercat existeixen moltes companyies especialitzades com és el cas de Grup Montaner, una empresa familiar que va començar a caminar fa 50 anys i que actualment és una de les companyies referents del sector de RRHH amb diferents línies de negoci.  

Grup Montaner ofereix serveis diversos de gestió dels recursos humans a les empreses. D’una banda, la companyia amb una seu a Girona disposa d’un servei de consultoria de Headhunting que identifica i selecciona perfils altament qualificats tècnica i competencialment, i també de a perfils directius. “Anem més enllà de la contractació. Ens assegurem que la incorporació i la integració amb l’equip sigui un èxit”, expliquen des de l’empresa de RRHH.

El Grup Montaner posa el focus en la persona

El Grup Montaner posa el focus en la persona / Shutterstock

Però els serveis de Grup Montaner van més enllà. L’empresa també té un servei de consultoria en Gestió del Canvi per ajudar a les companyies a unir els objectius amb les persones. També ofereixen un servei de captació d’Interim Management per cercar el millor perfil per liderar moments puntuals i un servei de Human Resources Partner (HRSP).

Empresa de treball temporal a Girona

D’altra banda, el Grup Montaner també disposa d’una empresa de treball temporal: Quality Temporal. Una opció ideal per cobrir baixes o per trobar professionals per moments puntuals amb necessitats concretes. Aquesta ETT s’encarrega de la selecció i contractació dels perfils més qualificats per l’empresa, a més del procés d’incorporació del treballador al cicle productiu.

Quality Temporal està especialitzada en sectors com l’última milla, l’office, la logística, la indústria, la indústria càrnica, l’hostaleria i el sector agrari i marítim.