Els autònoms que no arriben a final de mes poden demanar aquest complement

Els treballadors autònoms poden sol·licitar diferents ajudes, entre elles un complement si no arriben al salari mínim interprofessional (SMI)

Pablo Gallén

Ser autònom no és fàcil. Requereix un treball laboriós de cerca de clients, realitzar cada dia l'activitat empresarial i ocupar-te, en moltes ocasions, de la burocràcia administrativa amb la qual moltes persones no estan familiaritzades. En qualsevol cas, els treballadors autònoms compten amb una sèrie d'ajudes, sobretot quan comencen en matèria de formació, assistència tècnica, finançament d'inversions per a la creació i posada en marxa de l'empresa i els avals de l'ICO.

No obstant això, per a aquells autònoms que no arriben a final de mes poden demanar l'Ingrés Mínim Vital (IMV), una prestació que busca reduir el risc de pobresa de les famílies a Espanya.

En tractar-se d'una renda garantida, és possible compatibilitzar determinats ingressos al mateix temps que el cobrament de l'Ingrés Mínim Vital. Això vol dir que el beneficiari de l'IMV podrà cobrar quantitats en concepte de sou o prestacions per desocupació com els subsidis sempre que no se superin unes certes quantitats.

Fins a 2022 la compatibilitat era senzilla: es restaven els ingressos a la renda garantida de la unitat de convivència de la qual formés part el beneficiari i la diferència era la quantitat d'Ingrés Mínim Vital que percebria mes a mes. No obstant això, a partir de 2023 s'ha millorat aquestes compatibilitats, de tal forma que determinats percentatges dels ingressos i rendes es consideren exempts i, per tant, no formen part de les reduccions. És a dir, des d'enguany es pot cobrar més Ingrés Mínim Vital encara que es percebin sous o salaris o prestacions per desocupació.

Requisits per a poder demanar l'IMV

Els autònoms que vulguin demanar l'IMV han d'estar donats d'alta davant el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA).

La quantitat de diners a percebre per l'autònom que sol·liciti aquesta ajuda va en funció de les persones que tingui a càrrec i de si viu en parella o no. Les quantitats mensuals establertes van de 469,93 euros, per a aquells que viuen sols, fins a 1221,83 euros, per a famílies nombroses.

A més s'han de complir aquesta sèrie de condicionants per a poder cobrar aquest complement:

  • Tenir entre 23 i 65 anys.
  • Residir de manera legal i contínua a Espanya durant almenys un any abans de fer la petició. En cas de ser menor de 29 anys, ha d'haver viscut de manera independent en els últims tres anys.
  • Haver sol·licitat tots els subsidis i prestacions a les quals pogués optar, sense incloure salaris socials, ajudes de comunitats autònomes o rendes mínimes de reinserció.
  • No ser administrador de dret d'una societat mercantil ni conviure amb persones que ho siguin.
  • No tenir un patrimoni net major a tres vegades el llindar de renda anual que correspongui segons la seva situació.
  • No percebre una assignació econòmica per fill sense discapacitat o amb discapacitat menor al 33%.