Anar al supermercat a Girona és gairebé un 10% més car que fa un any

L’Índex de Preus de Consum anual se situa en l’1,5%

El preu dels aliments augmenta un 0,2% durant el mes de juliol

Les comarques gironines registren la xifra d’inflació més baixa de tot Catalunya

Una dona compra carn, en una imatge d’arxiu.

Una dona compra carn, en una imatge d’arxiu. / JESUS HELLIN

ACN

La inflació ha crescut dues dècimes a les comarques gironines durant el mes de juliol i l’Índex de Preus de Consum (IPC) anual se situa en l’1,5%, segons recullen les dades que periòdicament fa públiques l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Com ja és habitual, un mes més, els aliments tornen a ser protagonistes pel que fa a les dades de l’IPC. Omplir la nevera a Girona és un 9,7% més car que fa un any i el preu dels aliments ha augmentat un 0,2% durant el mes de juliol. De fet, des de principi d’any, els aliments s’han encarit fins a un 4,4% a les comarques gironines.

El turisme, més car

La temporada d’estiu es fa notar en els preus del sector i els paquets turístics s’han encarit durant el setè mes de l’any un 16% i, si ho comparem amb l’any passat, son fins a un 26,8% més cars. Els preus dels allotjaments també han augmentat, concretament ho han fet un 3,7% en l’últim mes, un 10,4% en comparació amb l’any passat i un 43,6% durant aquest 2023. Un altre dels serveis que també ha vist com s’han enfilat els seus preus és la restauració, que s’ha encarit fins a un 6% en l’últim any.

Pel que fa als preus del lloguer de l’habitatge han crescut un 4,2% en un any i en tot el que portem de 2023 ja han pujat un 2,8%. De fet, el preu del lloguer ha augmentat un 0,5% en comparació amb el mes anterior.

Les rebaixes es fan notar

La roba i el calçat son dos dels grups que han vist durant aquest darrer mes com els seus preus han caigut. La campanya de rebaixes d’estiu s’ha fet notar i el preu de la roba ha disminuït un 11,8% durant el juliol, tanmateix, s’ha encarit un 1,8% si comparem amb les xifres registrades fa un any. El preu del calçat també ha caigut en l’últim mes, concretament ho ha fet un 7,9%, i la disminució pel que fa a la comparació interanual és de l’1,2%.

El paquet format per electricitat, gas i altres combustibles també ha registrat baixades al juliol. Malgrat que els preus d’aquest grup ha crescut un 0,5% en el darrer mes, si comparem amb les xifres registrades fa un any la davallada és considerable, concretament els preus han caigut un 32,2% en l’últim any.

2,3% a Catalunya

A Catalunya, l’Índex de Preus de Consum (IPC) ha escalat quatre dècimes al juliol i s’ha situat en el 2,3% en comparació amb el mateix mes de l’any passat. Es tracta de la segona variació interanual més baixa des de l’abril del 2021. L’indicador ha crescut després de dos mesos consecutius de baixada. Girona registra la xifra d’inflació més baixa de tot Catalunya, per darrera de Lleida (1,9), Tarragona (2,0) i Barcelona (2,5).

Les dades de Catalunya han coincidit amb les de l’Estat, on l’IPC també ha situat la variació mensual del 0,2% i interanual del 2,3%, fet que deixa enrere la xifra del juny (1,9%) que va ser la més baixa des de l’abril del 2021. L’INE ha atribuït l’increment al preu del transport -sobretot els carburants- i els aliments -en especial les fruites i el olis-.

Pel que fa a la inflació subjacent, que descompta els preus més volàtils, a l’Estat també s’ha situat en el 6,2%. D’aquesta manera, torna a repuntar després de cinc mesos de baixades. Quan aquest indicador se situï per sota del 5,5%, el govern espanyol eliminarà la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics.

Cal tenir en compte, però, que les comparacions interanuals es fan amb el juny del 2022, quan l’IPC es va disparar fins al 10,3% a Catalunya, el màxim de la sèrie històrica. És a dir, els preus es comparen sobre una base molt alta. Els aliments han repuntat i encara continuen disparats respecte fa un any. En concret, durant el juliol han estat un 10,1% mes cars que el mateix mes de l’any passat. En comparació amb el juny, el preu ha pujat un 0,2%.