Fins a 2.400 euros: aquesta és la nova ajuda d'Hisenda que ja pots sol·licitar

Es tracta d'un 'xec familiar' pensat per a famílies nombroses

Bruna Segura

Les famílies nombroses estan acostumades a fer equilibris per tirar endavant les tasques quotidianes, fer plans a mitjà termini i suportar les despeses no planificades que, per qüestió numèrica, solen aparèixer més a casa seva que a les de famílies amb menys membres. Òbviament, la situació econòmica de cada cas fa més o menys complicat aquest repte, però també és lògic que hi hagi una sèrie d'ajuts i beneficis per donar suport a aquests col·lectius.

La nova ajuda d'Hisenda

A l'apartat d'ajudes fiscals hi ha una deducció a la declaració de la Renda, que s'anomena popularment xec familiar, i que arriba als declarants independentment que la declaració els surti a pagar o tornar. L'Agència Tributària (AEAT) indica que l'import màxim d'aquest ajut per a les famílies nombroses regulars (des de tres fills o dos si un té discapacitat reconeguda) és de 1.200 euros anuals, amb un increment del 100% (2.400 euros) per a famílies nombroses de categoria especial, a partir de 5 fills.

Aquesta deducció es pot compartir entre declarants de la mateixa unitat familiar, però s'ha de prorratejar entre ells. D'altra banda, per cadascun dels fills que formin part de la família nombrosa, que excedeixi el nombre mínim de fills exigit perquè aquesta família hagi adquirit la condició de família nombrosa de categoria general o especial, els imports anteriors es poden incrementar fins a 600 euros anuals.

Com es pot demanar

Si treballes per compte propi o aliè per cadascun dels mesos en què estiguis donat d'alta a la Seguretat Social o Mutualitat i cotitzis els terminis següents:

  • Amb contracte a jornada completa, en alta almenys quinze dies de cada mes, al Règim general o als Règims especials de la Mineria del Carbó i dels Treballadors del Mar.
  • Amb contracte a temps parcial amb jornada d'almenys el 50% de l'ordinària a l'empresa, en còmput mensual, en alta tot el mes si sou als règims del punt anterior.
  • Per compte d'altri en alta al Règim Especial Agrari de la Seguretat Social i havent optat per bases diàries de cotització, almenys, deu jornades reals en aquest període.
  • En la resta de règims especials de la Seguretat Social o mutualitats alternatives a la Seguretat Social, en alta durant quinze dies al mes.

Es percebrà mensualment per mitjà de transferència al compte bancari indicat. L'Agència Tributària també indica que si l'abonament percebut és més gran o més petit a la deducció cal regularitzar la situació. Actualment, aquesta sol·licitud es pot tramitar a qualsevol època de l'any.

Vies per demanar el xec familiar

La manera de sol·licitar el xec familiar varia en funció de si vols rebre la deducció a la Renda o els 100 euros cada mes. En el primer cas, si vols que s'apliqui la deducció, ho has de fer en el moment de fer la declaració de la Renda. Cal marcar a l'esborrany la casella específica i llest.

Per contra, en cas de voler sol·licitar l'abonament dels 100 euros al mes, el procés per sol·licitar-ho varia. En concret, hi ha tres vies per fer-ho:

  • Per internet, mitjançant el model 143 d'Hisenda. Per tramitar la sol·licitud per aquesta via cal tenir algun tipus d'identificació digital.
  • Per telèfon: Truqueu al Centre d'Atenció Telefònica de l'Agència Estatal d'Administració Tributària al 901 200 345 i aporteu l'import de la casella 415 de la declaració de l'IRPF de l'any anterior.
  • De forma presencial: a qualsevol oficina de l'Agència Tributària, presentant el model 143 correctament emplenat. Un cop imprès ho han de signar tots els sol·licitants.