"El luxe no mor mai"

Diferents experts coincideixen en un estancament del mercat mentre d’altres veuen una tendència positiva

La crisi financera (Alemanya) i de crèdits (França) afecten de forma diferent el sector

La casa Serinyana, la més cara de Girona

La casa Serinyana, la més cara de Girona / Engel&Völkers

Tony Di Marino

«El luxe no mor mai», explica Francesc Prats, gerent de l’oficina de Roses de l’empresa immobiliària experta en el sector d’habitatges de luxe Engel & Völkers, quan se li demana per la situació d’aquest mercat a la Costa Brava. Segons Prats i d’altres experts en el sector amb qui hem contactat, a finals d’aquest any i principis del següent aprecien «una ralentització del sector» a causa de «la crisi financera que hi ha a Alemanya, els problemes amb els crèdits que tenen a França i la invasió a Ucraïna». Tanmateix, Prats explica que les dues primeres raons afecten més al mercat que no pas la invasió russa, ja que «els russos ara mateix són més venedors que compradors» i que els principals problemes que es troben amb ells són «qüestions financeres que dificulten les transaccions».

L’any passat vam arribar a nivells que jo només recordo l’any 2008

Francesc Prats

— Gerent de l’oficina de Roses de l’empresa d’Engel&Völkers

D’altra banda, per a Javier Cornejo, fundador i CEO de Cornex Capital, la tendència és totalment positiva. L’empresari explica que aquest any, el tercer de l’empresa en aquest sector, està sent «molt favorable» i afegeix que «el ritme de venda s’ha multiplicat per dos o per tres des que vam començar el projecte». Cornejo creu que s’ha de diferenciar dos tipus de mercats, el que està condicionat pel finançament i el que no; el mercat d’immobles de luxe està situat en el segon i segons el seu parer la tendència és alcista. «Els clients des de la pandèmia busquen segones residències que puguin ser la primera», uns clients que per a Cornex Capital són 50% d’origen nacional i 50% americans i europeus, tot i que destaca l’augment de la demanda per part dels americans.

El ritme de venda s’ha multiplicat per dos o per tres des que vam començar el projecte

Javier Cornejo

— Fundador i CEO de Cornex Capital

Pel que fa a Lucas Fox, una empresa reconeguda en aquest àmbit, el primer quadrimestre de l’any va ser «molt fluix», segons el director de l’oficina de Platja d’Aro Robin Veerman, però que «de cop i volta» el mercat s’ha reactivat per a la companyia d’una manera «espectacular». És més, Veerman assegura que malgrat vendre menys quantitats de cases, el preu mitjà d’aquestes ha sigut més elevat i comporta més beneficis per a l’empresa. El director de l’oficina de Platja d’Aro creu que aquest mercat està molt fragmentat i que cada immobiliària viu situacions diferents. Un dels aspectes clau que destaca és el tipus de client de cada immobiliària: «Nosaltres tenim un perfil de clients nacionals i europeus que estan comprant molt a la Costa Brava».

El mercat immobiliari de luxe va viure un moment especialment dolç després que la pandèmia hagués elevat l’atractiu dels habitatges amb més espai i qualitat. D’aquesta manera, en segons quines zones de la Costa Brava, les compres d’aquesta mena d’habitatges van experimentar un augment de fins el 47%, segons fonts del sector.

Prats també expressa que «l’any passat vam arribar a nivells que jo només recordo l’any 2008» i que ara mateix «estem vivint de les operacions que es van tancar l’any passat, però que es cobren ara». Engel & Völkers va batre rècord històric de vendes l’any 2022, va crèixer un 8% a Espanya, aconseguint d’aquesta manera un volum d’intermediació de 3.402 milions d’euros. És per això que Prats considera «normal que hi hagi un estancament en el sector, sobretot si es compara amb l’any anterior», ja que «l’oferta de les cases és de menys qualitat». Amb això defensa l’afirmació inicial: «El luxe mai no mor», ja que «és un mercat irregular, però que sempre es manté».

Els impostos excessius que s’han de pagar són un perjudici pel mercat

Isabel Alsius

— Fundadora i directora de Properties Costa Brava

Isabel Alsius, la directora i fundadora de Properties Costa Brava, una agència immobiliària situada a Begur, considerada encertada l’anàlisi de Prats, però afegeix que «els impostos excessius que s’han de pagar a Espanya i sobretot a Catalunya amb la compravenda d’immobles són un perjudici per al mercat». Tanmateix, afegeix que la invasió russa ha provocat un augment considerable dels materials a l’hora de fer reformes a les cases i remarca que «les cases que estan a preu de mercat es venen bé». El problema, segons Alsius, és que hi ha molts propietaris que tenen marcats uns preus «massa inflats», per això un cop passat un temps des que les propietats estan en venda i no hi ha cap oferta el preu es regula i s’adequa a les característiques reals del mercat.  

Subscriu-te per seguir llegint