Plantes aromàtiques: cultiu d'interès per fixar població a zones rurals

La sequera i l'acumulació de nutrients permet augmentar la rendibilitat i la competitivitat dels productors primaris en el medi rural

Plantes aromàtiques, en una fotografia d'arxiu.

Plantes aromàtiques, en una fotografia d'arxiu. / Enrique Soler

Jesús Domingo Martínez

Investigar sobre plantes aromàtiques contribueix a convertir-les en cultiu d'interès per fixar població a les zones rurals, especialment en zones àrides per naturalesa, de manera que, a través de la investigació s'obre un futur de gran interès per al cultiu de plantes aromàtiques, pel qual aposta el Govern de Múrcia com a mesura de generació d'ocupació i fixació de població en zones rurals. Aquests cultius es concentren fonamentalment a la comarca del Nord-oest de la Comunitat Murciana.

Antonio Luengo, conseller d'Agricultiura en funcions, ha explicat que, en el primer cas, la tolerància més gran a la sequera i l'acumulació de nutrients “permetrà augmentar la rendibilitat i la competitivitat dels productors primaris en el medi rural”, i, en el segon, la incorporació de bioactius de plantes aromàtic-medicinals a la dieta animal “actuarà per millorar la seva salut i permetrà la reducció de l'ús d'antibiòtics a la ramaderia”.

Estudi de l'Imida

A més, el 2020, un estudi de l'Imida determinava l'alt contingut en àcids grassos Omega-3 de les llavors de plantes aromàtiques cultivades a la Regió. Els resultats demostraven que les llavors de sajolida i espígol presenten uns rendiments en producció que superen els obtinguts en llavors de chía o en oli de llavors. "Aquest descobriment implica poder ampliar la seva aplicació a la indústria alimentària", ha subratllat el conseller en funcions.

L’any passat es van produir al voltant de les 60 tones d’olis essencials procedents de diferents plantes. Concretament, els cultius més abundants són farigola vermella, sàlvia espanyola, espígol i lavandí. El romaní, la marduix i l'orenga també són presents en els cultius regionals, però en menor extensió.