Unió de Pagesos denuncia l'opacitat de la Llotja de Reus i els preus per sota dels costos dels fruits secs

Lamenta que no hi hagi hagut pràcticament cap variació en el sector de l'avellana des de fa tres anys

Roda de premsa d'Unió de Pagesos

Roda de premsa d'Unió de Pagesos / Europa Press

ACN

Unió de Pagesos (UP) ha denunciat l'opacitat de la Llotja de Reus a l'hora de marcar els preus i lamenta que no hi ha hagut pràcticament cap variació en el sector de l'avellana des de fa tres anys. Reclamen que com a mínim les cotitzacions siguin superiors als 2,5 euros. Enguany, els agricultors preveuen una collita d'unes 3.000 tones d'avellanes, el que representa entre un 30% i 40% menys respecte la campanya anterior. L'extrema sequera i les dificultats de reg als cultius de la zona del pantà de Riudecanyes són els principals motius d'aquesta davallada de la producció. També denuncien que els preus de les ametlles i les garrofes estan per sota dels costos.

El sindicat ha plantat la Llotja de Reus per primera vegada després d'assistir durant cinc anys a les reunions amb l'organització per fixar els preus i ha tornat a criticar la seva mala praxi. Els pagesos denuncien que moltes de les operacions es fan via telefònica i d'una manera "totalment opaca", ja que no hi ha constància escrita i no queda cap registre posterior de les operacions mercantils. En aquesta línia, també destaquen que els diferencials amb les altres llotges de l'Estat és majúscul, tot i que la reusenca és la de referència. Per això, han exigit al Departament d'Acció Climàtica que hi intervingui i posi en marxa la figura dins de la llotja que vetlli per la transparència de les cotitzacions, setmanalment.

Preus "ruïnosos i per sota dels costos"

El responsable nacional de la Fruita Seca d'Unió de Pagesos, Sergi Martin, ha remarcat que les avellanes tenen el mateix preu des de fa tres anys, tot i que l'oferta i la demanda hagi variat en aquest temps. De fet, ha explicat que fa tres anys van tenir una "molt mala collita", ja que en una producció normal cullen unes 10.000 tones i en van recollir unes 4.000. "Els preus van ser ruïnosos, sense collita hauria d'haver pujat i es va mantenir tot l'any. L'any passat la collita va ser una mica millor, i haurien d'haver baixat i, en canvi, els preus van ser plans", ha dit.

Pel que fa a la collita d'aquest any, ha assenyalat que serà "més curta" perquè s'han perdut les avellanes de les 4.000 hectàrees del pantà de Riudecanyes. El sindicat denuncia que les cotitzacions de la Llotja de Reus se situen al voltant dels 2 euros la lliura i estima que hauria de cotitzar-se a 2,5 euros, com a mínim, en la relació de la demanda i oferta d'avellana a l'Estat. "No hi ha variació de preu, no passa en cap mercat del món", ha denunciat Martín. "Arribarà un moment que no quedaran cultius ni pagesia, i un dels culpables principals seran els preus que ens estan pagant perquè no podem cobrir costos", ha asseverat.

"Conjuntament, amb el canvi climàtic, cada dia és més difícil viure de pagès", ha afegit. Catalunya compta amb 9.000 hectàrees d'avellaners, d'aquestes prop de 6.000 són de regadiu i la meitat d'elles se situen a l'empara del pantà de Riudecanyes, aquest any, sense recursos per regar. Per això, el pagès ha assenyalat que la producció es xifrarà al voltant de les 3.000 tones, arran de la pèrdua de les avellanes de l'entorn d'aquest embassament.

"És un acord dels operadors, sense consultar a ningú"

Pel que fa a la nova classe, Avellana amb DOP –de la Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus-, impulsada des de la llotja reusenca, els pagesos s'han mostrat sorpresos perquè no en tenien coneixement. "Hem al·lucinat, és un acord dels operadors, sense consultar a ningú", ha dit Martin. En la mateixa línia s'ha posicionat la presidenta de la DOP Avellana de Reus i membre d'UP, Esther Gomis, que ha celebrat que s'implementi. "Posen uns estàndards que són els que es necessiten, amb un 60% sobre dotze, però el preu encara és baix, cinc cèntims més respecte a la resta, si volien fer una diferenciació, haurien d'haver-lo pujat una mica més", ha reblat.

L'any passat, la collita d'ametlles va ser "pràcticament nul·la" per les gelades, i enguany, es preveu una "bona producció", segons Ramon Bonet, membre de l'executiva de la Fruita Seca d'UP. L'agricultor explica que la sequera ha afectat els arbres i, per aquest motiu, la producció es reduirà a la meitat o a una tercera part. La majoria de les hectàrees són de secar, fet que ha provocat que es perdin moltes ametlles. "Molts ametllers s'hauran d'arrencar, les previsions no són massa bones", ha lamentat Bonet.

Des del sindicat també denuncien que els preus han baixat de mitjana entre un 25%-35%, segons la varietat, d'acord amb els preus del setembre passat respecte els establerts enguany per la Llotja de Reus. Així, indiquen, el preu de varietats comunes, era de 3,5 euros al setembre 2022, i aquest es xifra en 2,6 euros/kg, la llargueta de 5,25 euros/kg a sense cotització, la marcona de 6,90 euros a sense cotitzar, i la comuna ecològica de 7,43 euros/kg a 4,80 euros/kg. "No cobrim costos de producció, no havia vist mai aquest preu, mai havia estat tan ruïnós, amb la greu sequera i els preus ruïnosos, la viabilitat dels conreus de secar estan en perill", ha apuntat Bonet.

Caiguda del preu de la garrofa

En el cas de la campanya de la garrofa, la situació és similar amb una caiguda dels preus. Dels gairebé a 1,5 euros/kg que es pagaven el setembre passat, enguany cotitza entre 38-41 cèntims el quilogram. L'any 2021 hi va haver una collita de 9.500 tones, i aquest any es preveu que sigui inferior perquè el fruit és més prim i té menys pes. De fet, la sequera també preocupa molt el sector, ja que els arbres estan esgotats i, si no plou en els pròxims dies, pot perillar la propera campanya perquè en aquesta època els garrofers treuen la mostra per la temporada vinent.