Els falsos mites que amenacen la ramaderia

Insten a evitar la demonització de certs aliments només pel fet de trobar referències a internet

Diverses vaques en una fotografia d'arxiu

Diverses vaques en una fotografia d'arxiu / Javier Lalín

Jesús Domingo

Durant les V Trobades Ramaderes Salamaq 23 que portaven per títol "Aclarint els falsos mites del consum de carn i llet", es va intnetar esclarir els falsos mites que hi ha a la societat sobre el consum de carn i de lactis. Des de l'empresa Nanta, organitzadora de les trobades, van afirmar: “Volem intentar aclarir i posar els punts sobre les coses pel que fa al consum d'aquests dos aliments, que des del nostre punt de vista són essencials, però dels que hi ha molta controvèrsia ara i n'hi ha certs sectors que estan promovent que no es consumeixin tant, perquè diuen que no són tan sans com es creu”, va explicar Gustavo Gónzález, veterinari de Nanta i moderador de la taula rodona on es van aclarir els dubtes al públic assistent sobre aquesta qüestió.

Cal recordar que per acabar amb aquests mites i amb totes aquestes publicacions que hi ha a internet que parlen, per exemple, que la carn vermella és dolenta i provoca càncer, que la llet no la digereixen les persones o que l'excés de carn és molt dolent per a la salut cardiovascular igual que els lactis pels seus nivells de colesterol, la taula rodona va comptar amb la participació de diversos tècnics i veterinaris especialitzats tant en carn com en llet i també amb un metge, perquè la informació que s'ha ofert fos el més àmplia possible, a més de veraç i rigorosa. D'aquesta manera, es va parlar del consum de carn, en general, és a dir, de tota mena; i també de lactis, no només llet sinó també de formatges i derivats.

L'objectiu de la jornada van ser els dubtes, no només des del punt de vista ramader sinó de qualsevol membre de la societat o consumidor i perquè puguin tenir les coses més clares, hi ha molta desinformació. Per això el missatge principal ha estat que cal evitar la demonització de certs aliments només pel fet de trobar referències a internet; que el consumidor sigui conscient que en una dieta equilibrada s'han d'incloure aquest tipus d'aliments, més o menys, perquè són productes essencials i ho han estat sempre; i que els productes que s'hi elaboren són de qualitat.