Llardén (Enagás): El model energètic espanyol “li ha donat al país una seguretat de subministrament que altres no han tingut”

Posa de rellevància el pas endavant que Europa ha fet establint una política energètica comuna

David Casellas (Red Points): “Hem d’animar el talent del nostre territori”

Irene Juárez

El president d'Enagás, Antoni Llardén, considera que el model energètic espanyol "li ha donat al país seguretat de subministrament a Espanya que altres no han tingut". Ho ha explicat aquest divendres en la presentació d''actius' en l'Hostal La Gavina de S'Agaró, a Girona. "Espanya ha exportat electricitat i gas i en els moments oportuns han garantit la seguretat de subministrament a països com França, Portugal o Itàlia".

En una conversa a manera de debat amb el director d'Informació Econòmica de Prensa Ibèrica, Martí Saballs, Llardén ha repassat la situació energètica des que Rússia va envair Ucraïna. "Va ser molt greu, per l'extraordinària dependència que Europa tenia del gas rus", ha recordat. En aquest sentit, ha destacat que la Unió hagi apostat per implementar una política energètica comuna. Perquè abans de la guerra, "tots els països tenien una matriu energètica amb poc en comú". Així, "davant una situació de crisi, el sector energètic europeu no existia", ha manifestat.

El gas rus arribava a ser un 45% del total que es consumia a Europa, i en alguns països superava el 80%, i fins arribava al 100%. "Això va fer explotar els preus", ha sentenciat. Si abans de la guerra als Estats Units els preus estaven a 15 euros per megavat/hora, a Europa a 25 i al Pròxim Orient a 35, després de la invasió Estats Units va passar a tenir-los a 30, Europa a 300 i Orient a 150. "Uns preus fora de lloc". Però "en aquests moments la situació està més controlada. Tenim els dipòsits plens de gas en gairebé tota Europa", ha celebrat. Quan va començar la guerra estaven en un 29%, ara al 94%. Espanya ja els té al 100%.

Llardén considera que quan va esclatar la guerra "Espanya estava molt més preparada que altres països". I actualment compta amb un model energètic "raonablement bo", amb "bastantes" energies renovables, sense cremar pràcticament carbó ni petroli, i amb "una bona xarxa de gas, però que actua com l'últim recurs". Així, s'ha mostrat "prudentment optimista" quant a l'evolució dels costos energètics a mitjà termini. L'Espanya actualment a 38 euros per megavat hora i té el subministrament garantit "per a mes o mes i mig". Si la guerra acabés, "els preus baixarien immediatament", ha confirmat.

En últim lloc, ha parlat de la necessària descarbonització, per a la qual "no hi ha una solució única, sinó una suma de solucions". I ha situat el debat en l'ús de l'electricitat nuclear. "Cal veure si es pot considerar útil per a fabricar l'hidrogen verd". Perquè no és una energia renovable, "però és probablement una electricitat descarbonitzada". I ha conclòs que l'hidrogen verd ajudarà a substituir el carbó, el petroli i en última instància el gas, "però sense eliminar-los al 100%.