Per Escudero, les ajudes auspicien que hi hagi gent que prefereix no treballar

El president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques Gironines assegura que les dificultats per a trobar mà d'obra tenen l'origen en els subsidis, prestacions i ingressos que es reparteixen

La presidenta del Parlament, Anna Erra, i el conseller Roger Torrent, fent-se confidències ahir, entre Antoni Escudero (amb ulleres fosques) i el president de la Diputació, Miquel Noguer

La presidenta del Parlament, Anna Erra, i el conseller Roger Torrent, fent-se confidències ahir, entre Antoni Escudero (amb ulleres fosques) i el president de la Diputació, Miquel Noguer / Gemma Tubert/ACN

Albert Soler

Albert Soler

«Només l’Escudero és capaç de reunir aquesta gentada tan diversa», em va comentar ahir algú, a la vista dels centenars de persones de tots els colors polítics, de totes les professions, d’unes quantes nacionalitats i de tots els cossos policials, reunits al castell de Biart. «I només l’Escudero és capaç de fer que tota la gentada segueixi a una xaranga que toca un pasdoble, just després que una orquestra hagi tocat Els Segadors». Els pasdobles deuen ser una debilitat del president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques Gironines, perquè durant el Dia Mundial del Turisme sonen a tota hora: a l’inici dels actes, a meitat dels actes, al finalitzar els actes i després de dinar. Més d’un polític llacista en va ballar.

Ara bé, Antoni Escudero no només balla, sinó que exerceix d’amfitrió, i ja fa divuit anys que la festa de l’hostaleria gironina es celebra al castell de Biart. I no només exerceix d’amfitrió, sinó que manté la tradició de fugir dels discursos protocol·laris. Si Antoni Escudero agafa un micro, és per dir coses. Si no, es queda a casa. Ahir no va ser una excepció. 

«Feta l’ajuda, feta la trampa»

En el seu discurs, davant de la presidenta del parlament, el conseller d’Empresa i Treball, la delegada de la Generalitat a Girona i el subdelegat del Govern, va carregar contra ajuts, subsidis i prestacions, que, segons ell, no fan altra cosa que instar la gent a no treballar. «Feta l’ajuda, feta la trampa», va remarcar amb contundència. Va incidir que s’hauria de ser més curós a l’hora de concedir els ajuts -els va esmentar tots- i, sabent que tenia al davant representants de totes les institucions, els va dir clarament: «si els governants no en saben, que ens consultin a nosaltres, els empresaris».

 Escudero va explicar que un dels principals problemes que es troben els empresaris -no només del sector turístic- és la falta de personal i va criticar amb fermesa les ajudes i els subsidis que concedeix l’Estat: «El cafè per a tots no funciona». «Com pot ser que hi hagi un atur del 8,2% a Girona i no trobem gent?», es va preguntar Escudero. La resposta- segons ell- és que hi ha gent que prefereix no treballar i cobrar ajuts. Va reconèixer que segur que hi ha gent que necessita ajudes però que no hi ha cap país que «es pugui mantenir així».

El màxim representant de la Federació d'Hostaleria de Girona va començar el seu discurs a l'acte de commemoració del Dia Mundial del Turisme reivindicant la necessitat d'apostar per esdeveniments que situïn Catalunya «al mapa». Per això, va demanar al Govern que reconsideri la seva posició en relació a la Ryder. «Seria una oportunitat», va remarcar.

Però per atendre «propostes com aquesta», va insistir, cal resoldre un dels principals problemes que té el sector: «Trobar recursos humans». «Tots, no només d’hostaleria, tenim problemes per trobar gent», ha dit. En aquest sentit, s’ha preguntat com pot ser que hi hagi atur i que, en canvi, no trobin mà d'obra per a molts establiments.

En relació a això, va explicar que aquest estiu hi ha hagut restaurants que no han pogut obrir totes les sales o fer tots els torns necessaris perquè els faltava personal i que això és «un despropòsit».

Escudero va apuntar directament a les ajudes i subsidis estatals com a origen del problema. En va enumerar més d’una desena, «la cirereta» de les quals, va dir, «l’ingrés mínim vital». «Un país es pot mantenir així? Quin tipus de societat estem creant? El cafè per a tots no funciona», va afirmar.

Per acabar de fer amics entre els sindicats, va criticar també les baixes laborals, que «es donen a tort i a dret».

Irònicament -tot i que tractant-se de l’Escudero mai se sap- va aconsellar que es canviés el nom al Servicio Público de Empleo Estatal, SEPE, ja que en lloc de crear llocs de feina, es dedica només a repartir ajudes.

També va demanar eliminar «traves burocràtiques» en els contractes fixes-discontinus.

Torrent vol posar en valor la FP

Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va admetre en el seu discurs que falta personal qualificat i ho va atribuir al fet que «durant molts anys s’ha menystingut la formació professional». «Aquesta ha de ser la legislatura de la Formació Professional», va incidir.

Pel que fa a la Ryder, Torrent va respondre a Escudero que està convençut que es podrà arribar a acords. Però va puntualitzar que cal fer-ho «amb les condicions que vol la societat del segle XXI».

La presidenta del Parlament, Anna Erra, per la seva banda, va indicar que calia apostar-hi. El Govern ja va admetre a finals de la setmana passada que es reprenien els contactes després que l'organització s'obrís a adaptar els camps de golf actuals.

Menys turistes, més ocupació

Al seu torn d'intervenció, el president de la Diputació i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer, va fer balanç de la temporada turística gironina. Entre juny i agost, per les comarques gironines hi ha passat 3,6 milions de turistes, un 6% menys que fa un any però, en canvi, s'hi ha fet més pernoctacions (15 milions en total) que el 2022. «Hem tingut 230.000 turistes menys però han pernoctat més», va explicar Noguer. El president de la Diputació també va assenyalar que s'ha recuperat el turista britànic i nord-americà. «Estem contents de com ha anat i de com està anant també aquest setembre», ha insistit.

D'altra banda, Noguer va assenyalar que l'aeroport de Girona ha recuperat les xifres prepandèmiques i que esperen arribar als 2 milions de passatgers l'any que ve.

Després dels discursos, és clar, va arribar l’hora de menjar i beure, que era el que esperaven tots els assistents, no ens enganyem. I hora també de les confidències off the record. 

«Els polítics ja no són el que eren, Albert», em va comentar, entre trist i resignat, un veterà funcionari. «Els polítics mai han sigut el que eren», li vaig respondre.

Subscriu-te per seguir llegint