Una tecnologia única permet a Fructícola Empordà conservar intactes totes les propietats de les pomes

La companyia, amb seu a Sant Pere Pescador, inverteix 6,5 milions d’euros en construir una nau que funciona amb el sistema del Control Avançat de la Respiració

El president de Frutícola Empordà, Agustí Heras, amb la poma de Girona que produeix la companyia

El president de Frutícola Empordà, Agustí Heras, amb la poma de Girona que produeix la companyia / Diari de Girona

Redacció

Fructícola Empordà ha invertit 6,5 milions d’euros en la construcció d’una nau que permet mantenir totes les qualitats de la poma durant un any sencer mitjançant la tecnologia ACR (Control Avançat de la Respiració de la fruita), un sistema únic a l’Estat. L’espai té una superfície de 3.700 metres quadrats, consta de 17 cambres frigorífiques i la seva capacitat d’emmagatzematge és de 6 milions de quilos. Per primera vegada, l’empresa té la possibilitat de conservar a les seves instal·lacions de Sant Pere Pescador tota la fruita que produeix. És la segona ampliació que la companyia ha dut a terme en els últims anys, després que el 2015 s’edifiqués una instal·lació equipada amb 24 cambres frigorífiques i una capacitat total de 7.500 tones de pomes. Des de llavors, ha doblat la seva producció i ha passat de collir 12 milions de quilos de pomes a una collita anual propera als 25 milions.

Gràcies a l’ús d’aquesta tecnologia es poden conservar intactes totes les propietats de les fruites durant un any perquè el producte arribi al consumidor en les millors condicions. Fructícola Empordà és la primera i única empresa de tot l’Estat que l’utilitza. Es va inspirar en el funcionament del sistema implantat per la companyia Van Amerongen als Països Baixos, pionera en el sector de la conservació de fruites i verdures.

Control Avançat de la Respiració

Aquesta tecnologia ajusta de manera automàtica els nivells d’oxigen de l’interior de la cambra frigorífica, com a principal tret característic si es compara amb la resta de sistemes existents. És capaç de mesurar la respiració de tota la fruita que hi ha emmagatzemada. A diferència de la tecnologia d’atmosfera dinàmica, a partir de la qual es baixa la concentració d’aquest element químic al mínim per ajudar a la conservació del producte, l’ACR treballa amb un algoritme que cada dia determina i regula la quantitat necessària d’oxigen, que està a nivells molt baixos. D’aquesta manera, la poma no s’oxida i es pot conservar d’un any per l’altre sense que el producte perdi cap de les seves propietats durant tot aquest temps. Un dels principals avantatges és que aquesta tecnologia redueix de manera considerable les despeses energètiques de refrigeració perquè la poma produeix tres vegades menys calor del que és habitual.

Després d’aquesta última remodelació, Fructícola Empordà disposa de 72 cambres frigorífiques amb una capacitat d’emmagatzematge total de 23.000 tones. 41 d’aquestes cambres estan equipades amb la tecnologia ACR, mentre que la resta treballen amb altres tècniques, com l’atmosfera controlada en condicions de tipus ULO (Oxigen Ultra Baix) i la conservació de fred normal.

Per Agustí Heras, president de Fructícola Empordà, considera que la construcció d’aquesta darrera nau frigorífica esdevé “la consolidació de la nostra empresa dins del territori pel que fa a superfície i volum de producció i una clara demostració que el sector de la poma està ben viu”. Explica també que l’elevat augment de la producció en els últims anys respon a “una clara aposta per la poma” i a disposar de “plantacions més modernes, renovades i productives”.

Poma de Girona

La companyia, creada fa 50 anys, és una de les tres empreses que produeix i comercialitza pomes sota la denominació de qualitat Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona. Les altres dues són Girona Fruits (Bordils) i Giropoma Costa Brava (Ullà).