La malaltia hemorràgica epizoòtica provoca més avortaments en les vaques?

No hi ha una confirmació científica de la relació causa-efecte

Un ramader amb diverses vaques en una granja.

Un ramader amb diverses vaques en una granja. / Europa Press

Efe

Un any després que la malaltia hemorràgica epizoòtica (EHE) fes la seva aparició al bestiar boví espanyol la incertesa s'ha instal·lat entre ramaders i veterinaris que investiguen ara si una vaca que passa la malaltia té més possibilitat d'avortar o un bou de quedar infèrtil. És la pregunta que es fan a les zones afectades que ja han passat el pic d'incidència d'aquesta patologia.

Després d'estar en primera línia de lluita contra aquesta epidèmia que va arribar pel sud peninsular i s'ha estès fins a fer el salt a França, els experts expliquen com s'estan adonant de l'increment d'avortaments en finques on la incidència era escassa, deixant clar que de moment no hi ha una confirmació científica de la relació causa-efecte entre passar l'EHE i avortar.

Han notat, això sí, una incidència més gran d'avortaments que no es deuen a altres patologies freqüents, com la clamídia o la salmonel·la, perquè els caps de bestiar han donat negatiu en les proves a aquestes dues malalties. A més, alguns ramaders han confirmat els avortaments en vaques que, prèviament, havien passat l'EHE i se suposa que l'animal va tenir el contacte amb el virus en l'últim terç de la gestació.

La irrupció d'aquesta nova patologia va descol·locar els ramaders, que, desconeixedors de la malaltia, trucaven al veterinari d'explotació per demanar-li un tractament efectiu. En el pic de la malaltia, els veterinaris rebien diverses trucades al dia de diferents ramaders i un mateix ramader solia contactar amb el veterinari diverses vegades a la setmana. Una gran càrrega de treball per atendre uns animals als quals només se'ls podia aplicar tractament per alleujar els símptomes, és a dir, antiinflamatoris, antipirètics i antibiòtics per evitar infeccions secundàries.