La proposta d'un prestigiós economista: el sistema de pensions haurà de canviar i tornar-se més flexible, sinó serà insostenible

La jubilació s'haurà de valorar de forma personalitzada i algunes persones hauran de continuar treballant tot i tenir l'edat legal per jubilar-se

Hi ha més esperança de vida que natalitat i això és negatiu per mantenir el sistema

José Ignacio Conde-Ruiz (economista)

José Ignacio Conde-Ruiz (economista)

Cristina Clopés

Cristina Clopés

L'economista José Ignacio Conde-Ruiz, catedràtic a la Universitat Complutense i subdirector de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (FEDEA) explica quina serà la situació d'Espanya en uns anys:

"Serem un dels països més envellits del planeta perquè combinem el millor i el pitjor d'altres països: tenim una de les esperances de vida més altes i una taxa de fecunditat de les més baixes del món".

Així doncs, amb aquestes dades, el més probable serà que hi hagi d'haver algun canvi envers les pensions, ja que seran insostenibles si l'esperança de vida és alta i el nivell de natalitat és tan baix.

Després de fer diverses projeccions envers aquesta problemàtica, s'ha calculat que, en el 2068 hi haurà més de 15,5 milions de jubilats, majors de 65 anys i només uns 25 milions de persones en edat activa (edat de treballar -entre els 24 i els 65 anys).

"Les feines que són molt dures físicament han de tenir unes sortides molt més generoses"

José Ignacio Conde-Ruiz al programa 'La Roca' de La Sexta

Així doncs, és necessari fer un canvi en el nostre sistema de pensions perquè la realitat que s'acosta és una altra i no podrà ser sostenible, si no s'implementen reformes. Segons José Ignacio Conde-Ruiz, la jubilació haurà de canviar:

"La jubilació haurà de fer-se gradualment, de forma flexible i fent-la compatible amb la feina". D'aquesta manera es permetrà al pensionista "combinar el seu salari amb la seva pensió".

Els pensionistes hauran de combinar el treball amb la pensió

Els pensionistes hauran de combinar el treball amb la pensió / freepik

Aquestes afirmacions les complementa amb el fet que, s'ha de tenir en compte la salut de cada persona, el treball que ha fet o està desenvolupant i la professió a la qual es dedica. A partir d'aquí es podrà decidir quina opció serà la més raonable: continuar treballant i cobrant una pensió o, jubilar-se directament.

I finalment, l'economista considera molt important no tocar les pensions dels actuals pensionistes i considerar tota la vida laboral per a calcular la pensió.