Girona lidera la caiguda de la firma d’hipoteques a Catalunya

La província registra 504 operacions a l’agost, un 34,9% menys que fa un any

Gairebé la meitat dels habitatges que es compren a les comarques gironines s’adquireixen sense hipoteca

.Dues persones davant l’aparador d’una immobiliària, en una imatge d’arxiu.

.Dues persones davant l’aparador d’una immobiliària, en una imatge d’arxiu. / Marta G. Brea

Joel Lozano

Joel Lozano

La signatura d’hipoteques a les comarques gironines va caure un 34,9% a l’agost respecte a l’any passat i un 15,7% respecte al juliol, amb 504 operacions, i ja encadena quatre mesos de baixades, segons les darreres publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Tan sols gener i febrer van acabar amb millors xifres que el 2022, des de llavors la comparació interanual sempre ha estat negativa pel que fa al nombre d’operacions registrades a la demarcació.

La caiguda de la constitució d’hipoteques registrada a la província de Girona durant el mes d’agost supera a la resta de províncies de Catalunya i també a la mitjana catalana i espanyola. A Catalunya, la constitució d’hipoteques sobre habitatges a Catalunya va caure un 27,8% a l’agost, fins a les 4.472, en comparació amb el mateix mes de l’any passat, mentre que a Espanya es van inscriure als registres 28.344 préstecs per a la compra d’habitatge, un 22,7% menys interanual.

A Barcelona el nombre d’hipoteques sobre habitatges va caure un 31,3%, fins a les 3.076, i a Tarragona la constitució d’hipoteques sobre habitatges va retrocedir un 15%, fins a les 622. Les comarques de Lleida van representar l’excepció en la tendència a la baixa de la firma d’hipoteques sobre habitatges durant el passat mes d’agost, en un context marcat pels elevats tipus d’interès. Així, el nombre de préstecs es va enfilar un 25%, fins a les 270, segons ACN.

El capital subscrit a les comarques gironines va ser de 72,5 milions d’euros, un 34,8% menys que el de l’agost del 2022. L’import mitjà per préstec es va situar en els 143.849,2 euros.

Segons explica Juan Villén, director general del portal immobiliari d’Idealista/hipoteques, «les dades mostren una continuïtat sobre la tendència que hem observat els mesos anteriors. D’una banda, el volum de formalitzacions es continua reduint, amb una caiguda superior al 20% respecte a l’any 2022; de l’altra, les noves hipoteques continuen encarint-se, arribant a nivells que no vèiem des del 2016». «Per als pròxims mesos, segurament veiem una tònica similar, forta caiguda respecte de l’any passat -que potser se suavitza una mica a finals d’any- i tipus alts en línia amb els costos de finançament bancaris», afegeix.

Més compres sense hipoteca

En els vuit primers mesos de l’any, la demarcació va registrar la signatura de 4.951 hipoteques. Si es tenen en compte les 9.704 operacions de compravenda d’habitatges que es van registrar dins d’aquest període, només el 51% de les compres d’habitatges a Girona es fan mitjançant la sol·licitud d’una hipoteca, una xifra que ha caigut fins a vuit punts en comparació amb el mateix període de l’any passat.

Maria Matos, directora d’estudis del portal immobiliari Fotocasa, explica que «baixa qui s’hi hipoteca per comprar una segona residència i ara es detecta un augment d’una figura amb alta solvència econòmica, amb coneixement al sector immobiliari i una alça de la demanda estrangera. Aquest perfil necessita menys ajuda financera que l’espanyol mitjà perquè compta amb un poder adquisitiu més gran». De fet, assegura que «ja s’ha detectat un increment de cinc punts percentuals del comprador que no necessita finançament bancari i que serveix d’ajuda familiar i/o estalvis».

«Les alces de taxes limiten les butxaques d’un gran volum de ciutadans. De fet, ja es comença a detectar com les concessions hipotecàries prenen un camí diferent del de les compravendes. Mentre que les operacions de compra i venda semblen resistir pel canvi al perfil del comprador, la firma d’hipoteques s’està veient afectada pel nou preu dels diners», detallen des de Fotocasa.

Subscriu-te per seguir llegint