Els sindicats de Renfe i Adif convoquen cinc dies de vaga contra el traspàs de Rodalies

La mobilització serà de 24 hores i està convocada pel conjunt de la xarxa ferroviària, inclosa l'alta velocitat

Un tren de rodalies, en una imatge d'arxiu.

Un tren de rodalies, en una imatge d'arxiu. / ACN

ACN

Els sindicats de Renfe i Adif han convocat una vaga de cinc dies per protestar contra el traspàs de Rodalies pactat entre ERC i el PSOE per negociar la investidura de Pedro Sánchez. Fonts sindicals han confirmat a l'ACN que les aturades se celebraran el 24 i 30 novembre i l'1,el 4 i el 5 de desembre, coincidint amb l'inici del pont de la Puríssima. La mobilització serà de 24 hores i està convocada pel conjunt de la xarxa ferroviària, inclosa l'alta velocitat A banda de protestar contra l'acord entre ERC i PSOE anunciat dijous passat, la vaga també es posiciona en contra de la privatització de Renfe Mercaderies.

Semaf, que té majoria en la representació dels maquinistes, van expressar el rebuig total al traspàs pactat hores després d'anunciar l'acord que, per ara, només preveu que la Generalitat assumeixi la infraestructura ferroviària de les línies de la línia del Maresme de l’R1, la línia Sant Vicenç de Calders-Barcelona de l’R2sud i la línia Papiol-Hospitalet-Vic-Puigcerdà de l’R3

En canvi, sindicats com CCOO i UGT no s'han mostrat contraris als canvis de competències però han advertit que es tracta d'un procés "molt complex" i reclamen que es mantingui la unitat de plantilla, les condicions laborals i els drets adquirits dels treballadors. 

L’acord crea una nova empresa pública Rodalies Catalunya amb un consell d’administració amb participació paritària de la Generalitat i l’administració estatal, però amb un president amb vot de qualitat, proposat per l’executiu català.