Més de trenta empreses defrauden 300.000 euros a la Seguretat Social i al SEPE

Un advocat d'Albacete feia tots els tràmits per cobrar les prestacions

Aquestes empreses estaven repartides en diversos indrets d'Espanya

La Policia Nacional ha detingut 52 persones

Cristina Clopés

Cristina Clopés

El mes de maig va començar una investigació per part de la Policia Nacional, ja que la Tresoreria General de la Seguretat Social va denunciar certes irregularitats d'una societat amb activitat a Albacete. Després d'uns mesos d'investigació, s'han detingut 52 persones a diversos indrets d'Espanya, tot i que, la seu principal estava a Albacete. Els estafadors van recaptar fins a 304.094 euros.

Les persones detingudes

  • Quaranta-una han estat detingudes a Albacete
  • Quatre a Madrid
  • Tres a València 
  • Dos a Alacant
  • Una a Màlaga
  • Una a Múrcia

Com va començar el frau a la Seguretat Social i al SEPE

Un advocat va crear més de 30 empreses amb la CNAE de l'activitat de comerç a l'engròs de maquinària, equipaments i subministraments agrícoles. Aquestes empreses estaven repartides a Cuenca, València, Alacant i Albacete. Totes elles eren falses i no duien a terme cap activitat econòmica. 

El que si feien era "contractar" personal per facilitar el pagament de l'atur a aquests mateixos falsos treballadors.

L'activitat del frau

Aquestes empreses contactaven amb persones que necessitaven donar-se d'alta a la Seguretat Social per tal de poder començar a cotitzar, cobrar ajudes com l'atur o el subsidi o, la pensió de la jubilació, en un futur. Per fer aquestes "suposades altes" cobraven uns diners i es feien tràmits falsos. D'aquesta manera, han pogut arribar a defraudar fins a 304.094 euros.

Tràmits al SEPE

Tràmits al SEPE / freepik

Com els van atrapar

Més de 30 empreses, moltes amb el mateix CNAE, totes sense dur a terme cap activitat econòmica i el més important, l'única persona autoritzada per fer els tràmits davant la Seguretat Social era el mateix advocat d'Albacete. A més, el domicili fiscal i social era un habitatge residencial.

Les declaracions dels treballadors a la policia: ells no van cobrar cap prestació per desocupació. Ells mateixos van explicar quines activitats es duien a terme en aquesta empresa: cobraven una quantitat de diners per donar d'alta a persones a la Seguretat Social, amb la finalitat que cotitzessin i després poder cobrar l'atur o el subsidi per insuficiència de cotització.

L'advocat que els feia les gestions, ja estava fitxat per la Policia Nacional perquè tenia diversos antecedents:

  • Frau de prestacions a la Seguretat Social
  • Falsificació Documental

A més, l'administrador tenia moltes ressenyes per delictes d'estafa, fraus i falsificació de documents.

El Codi Penal i el frau a la Seguretat Social

Segons l'article 307 del Codi Penal, "qui obtingui, per a ell o per a un altre, gaudir de prestacions del Sistema de la Seguretat Social, la prolongació indeguda d'aquest, o faciliti a altres la seva obtenció, per mitjà de l'error provocat mitjançant simulació o tergiversació de fets, o bé l'ocultació conscient de fets dels quals tenia el deure d'informar, causant un perjudici a l'Administració, serà castigat amb la pena de 6 mesos a 3 anys de presó".