La Seguretat Social informa: si tens 55 anys i estàs cobrant una pensió contributiva per incapacitat permanent pots sol·licitar un augment del 20% en la quantia mensual

Et deixem tots els requisits i informació sobre la pensió contributiva

Incapacitat permanent

Incapacitat permanent / freepik

Cristina Clopés

Cristina Clopés

En cas d'estar cobrant una pensió per incapacitat permanent, sabies que a partir dels 55 anys pots augmentar la quantia de la pensió? Les persones que per motius de lesió o malaltia han hagut de ser separats del seu ofici o apartats del món laboral, cobren una pensió contributiva per tal de poder viure dignament. Aquesta pensió es determina segons el grau d'incapacitat, el qual el determina la Seguretat Social.

Com es determina el grau d'incapacitat

La Seguretat Social requerirà al sol·licitant diversos informes de salut i a més, el farà passar pel Tribunal Mèdic per valorar el grau d'incapacitat permanent. Serà aquest tribunal el que determinarà, si es concedeix o no el grau sol·licitat i l'incapacitat permanent.

Segons el grau d'incapacitat, la quantia a cobrar variarà, ja que, les condicions del sol·licitant també ho faran.

Els graus d'incapacitat

  • Parcial
  • Total
  • Absoluta
  • Gran invalidesa

Quan un treballador no pot continuar duent a terme les tasques en la seva feina habitual i ha de canviar d'ofici, sector o, fins i tot, ha de deixar de treballar, és perquè té una incapacitat permanent absoluta o gran invalidesa. 

Gran invalidesa i incapacitat permanent absoluta

En cas d'estar emmarcat en alguna d'aquestes dues situacions, la pensió contributiva serà vitalícia, fins a arribar a l'edat de jubilació del treballador. Tot i que, a partir dels 55 anys, aquesta pensió augmentarà en un 20%, sempre que complim amb certs requisits.

Condicions de la pensió per incapacitat permanent absoluta

Si estàs cobrant una pensió contributiva per incapacitat permanent absoluta, estaràs cobrant, mensualment, un 55% de la base reguladora. A més, podràs treballar i cobrar la pensió si no estàs inhabilitat de forma absoluta per a altres tasques i oficis. Per exemple, si estàs cobrant aquesta pensió per operari de fàbrica, pots treballar com a administratiu i compaginar feina i pensió. En cas que, et posis a treballar com a operari de fàbrica, se't retirarà immediatament la pensió, ja que, estàs inhabilitat per dur a terme les funcions que es determinen per aquest ofici en concret.

Incapacitat permanent absoluta per lesió o malaltia

Incapacitat permanent absoluta per lesió o malaltia / @senivpetro

Les condicions econòmiques de la pensió

Treballar i cobrar la pensió és possible, sempre que, ho facis en altres oficis, no en el que has estat inhabilitat per malaltia o lesió. Però, què passa si estic cobrant dos sous (pensió i treball) i el resultat és un sou mensual bastant elevat? Res. No tindràs cap problema, perquè una cosa és el sou que t'ofereixi l'empresa per la qual treballes i l'altre, la pensió contributiva que et pertoca pel grau d'incapacitat permanent absoluta. 

Estic arribant als 55 anys, què passarà amb la meva pensió?

Quan estiguis a punt de complir els 55 anys o en tinguis més i comencis a cobrar la pensió contributiva per incapacitat permanent absoluta, immediatament, sempre que compleixis amb certs requisits, podràs sol·licitar un augment del 20% extra, arribant així a cobrar un 75% de la base reguladora.

En el cas que compleixis amb els requisits, la Seguretat Social actualitzarà la base reguladora segons l'IPC del desembre al novembre. A partir d'aquesta nova base, s'aplicarà el 75% total. Així doncs, no se suma un 20% extra a la pensió que ja cobraves, sinó que, se suma a la nova base reguladora.

Un exemple clar: tens 45 anys i estàs cobrant una pensió mensual de 693 euros perquè la teva base reguladora és de 1.260 euros. Quan compleixis els 55 anys, la Seguretat Social revisarà l'IPC i actualitzarà la teva base reguladora. En aquest cas, augmentant fins a 1.300 euros. Així doncs, a aquesta nova base, li hem d'aplicar un 75%, donant com a resultat, 975 euros mensuals. Aquesta serà la nova quantia que cobraràs amb la pensió contributiva per incapacitat permanent absoluta.

Els requisits per sol·licitar aquest augment del 20%

  • Has de tenir 55 anys o més
  • Has d'estar inscrit com a sol·licitant de feina i a l'atur
  • En cas d'estar cobrant una prestació per desocupació: atur o subsidi, no podràs sol·licitar aquest augment del 20%

Com sol·licitar el 20% extra per la meva pensió contributiva

A través de la seu electrònica de la Seguretat Social o presencialment a les oficines d'aquesta. En el cas de fer-ho presencialment, recordeu demanar cita per Internet i a més, hauràs de descarregar-te el formulari que trobaràs a la web de la Seguretat Social i emplenar-lo amb les dades que sàpigues.

Si en algun moment, tornes a treballar, ho hauràs de comunicar a la Seguretat Social i automàticament, et trauran el 20% extra de la pensió. Si després et tornes a quedar a l'atur, quan finalitzis la prestació per desocupació, podràs tornar a sol·licitar l'augment d'aquest 20% en la pensió contributiva per incapacitat permanent absoluta.