Luis de Guindos a les jornades econòmiques de s'Agaró: “No podem cantar victòria amb la inflació”

El vicepresident del BCE diu que encara hi ha “incertesa” sobre els efectes de l’augment de tipus en l’economia real

El vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos, a la inauguració de la XXVIII Trobada d'Economia de s'Agaró

El vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos, a la inauguració de la XXVIII Trobada d'Economia de s'Agaró / Marina López

ACN

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha advertit aquest divendres que no es pot “cantar victòria amb la inflació”. En un discurs en les jornades econòmiques de s’Agaró, De Guindos ha dit que hi ha diversos elements “d’incertesa” en l’economia, i que els efectes dels augments de tipus dels últims mesos encara no s’han traslladat del tot en l’economia real. “La política monetària deixa sentir els seus efectes amb un retard d’entre 12 i 18 mesos, i aquí hi ha elements d’incertesa”, ha dit. De fet, no ha descartat que hi hagi augments puntuals de la inflació. El vicepresident del BCE ha reiterat que els tipus seguiran als nivells actuals el temps necessari.

Luis de Guindos també ha recordat que els estats hauran de començar a aplicar una política fiscal més prudent. 

En aquest sentit, De Guindos ha recordat que aquest 2024 es recuperaran els objectius del Pacte d’Estabilitat, i que “la barra lliure d’aquests últims anys” no seguirà.

“Som culpables de moltes coses però en política fiscal cap culpa, són els governs que l’han de fer”, ha afirmat el vicepresident del BCE. 

Segons ell, cal que es garanteixi “la sostenibilitat” a mig termini dels comptes públics, però amb un pla d’ajust “raonable, prudent, amb un ajust que no sigui brutal”. Segons de Guindos, a més, cal evitar “problemes” entre la política fiscal i la monetària. 

Riscos

Pel vicepresident del BCE, hi ha una sèrie de riscos en l’estabilitat financera, entre els que ha destacat el fet que tot i que augmenta la rendibilitat dels bancs, no ho fa la seva valoració en els mercats financers. També s’ha referit al fet que intermediaris bancaris com fons diversos tenen una percepció molt “benigne” de l’estat de l’economia i qualsevol “sorpresa negativa” pot suposar un xoc. 

De la mateixa manera, De Guindos ha admès que el fet que els tipus segueixin elevats “per més temps” del previst pot acabar afectant les famílies, les empreses i els governs, tot i que per ara ha dit que l’impacte “és moderat”. 

Finalment, també s’ha referit a la “incertesa reguladora”, com els impostos a la banca, que ha dit sense referir-se a Espanya, s’han fet “en alguns països europeus”. 

Sobre la quita al FLA

Luis de Guindos ha qüestionat aquest divendres l’acord del PSOE i ERC per condonar part del deute del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). L'exministre d’Economia del govern del Partit Popular ha assegurat que “als mercats, normalment, això de la condonació del deute no els sol sonar bé”. Segons De Guindos, que ha remarcat que parlava a títol personal i no com a representant del BCE, hauria estat “molt més intel·ligent” convertir el deute en “perpetu” amb “un tipus d’interès molt reduït”. Sobre Espanya, ha demanat “més consens i menys confrontació i frontisme” perquè si no “l’únic que prospera és el rancor”.

De Guindos ha dit que convertint el deute del FLA en perpetu s’haguessin “minimitzat” molts problemes, des dels “greuges” entre comunitats fins a la possible reacció dels mercats. 

Segons l’exministre popular, en tot cas, la condonació del deute del FLA tindrà un impacte “zero” en els comptes de les administracions públiques, perquè baixarà el deute de Catalunya i baixarà el de l’administració central. 

De Guindos ha dit que és “molt important” tenir un govern “amb capacitat d’actuació” i ha demanat “consensos amplis”. 

Bonet carrega contra el model de jubilació

El president de la Cambra de Comerç d’Espanya, José Luis Bonet, ha carregat contra el model de jubilació a l’Estat. “Quan una persona no vol jubilar-se, i està en condicions, jubilar-lo és malversar recursos”, ha dit a les XXVIII Jornades Econòmiques de S’Agaró. Bonet ha reclamat que tenint en compte que l’esperança de vida avança tot això “s’ha de revisar”. El president de la Cambra ha criticat que s’ha “carregat només a les empreses” la revisió de les pensions. Així mateix, ha enviat un missatge al govern de Sánchez: “Si comencem a hostigar el món empresarial, això se seguirà retraient, si se l’anima, anirà a més. La política del nou govern ha de ser pro-empresa”.

“Tinguem clar que el protagonista del benestar dels espanyols és el món empresarial, és el principal escut social”, ha dit Bonet. 

El president de la Cambra de Comerç d’Espanya també ha dit que els governs han d’estar “molt atents” a la sequera, i invertir més en desalinitzadores. “Hi haurà problemes en sectors clau, com l’agroalimentació, o el turisme, que viuen de l’aigua”, ha advertit. 

En el seu discurs, Bonet també s’ha referit a la necessitat de reformar el model educatiu i impulsar els “valors” del treball i l’esforç. 

“Falten coses essencials, l’orientació de la gent, el seu propòsit. És estranyíssim que la gent no tingui un propòsit a la vida, on van? L’educació ho ha d’aportar”, ha dit. 

“Caldria una veritable revolució en aquest terreny”, ha remarcat, demanant un consens que ha criticat que actualment no existeix. 

De Cos no descarta que s'entri "en recessió tècnica"

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha demanat "prudència" a la banca davant l'alentiment de l'economia i no descarta que, fins i tot, l'euro acabi entrant "en recessió tècnica". Tant ell com el president de l'Autoritat Bancària Europea, José Manuel Campa, també han alertat que en aquelles economies "on predominen més els crèdits d'interès variable" -com l'espanyola- l'alça dels tipus "tindrà un impacte més gran" en la morositat, cosa que els bancs han de tenir en compte. Durant la seva intervenció, el governador també ha dit que preferiria que els diners de l'impost a la banca, que Sánchez convertirà en permanent, es quedessin al sector "per acumular reserves".

Hernández de Cos i Campa han participat al debat 'Espanya-Europa' en el marc de les jornades d'economia que organitza la Fundació Internacional Olof Palme (FIOP). Durant la seva intervenció, el governador del Banc d'Espanya ha posat en relleu la "resiliència significativa" del sector, però també ha alertat que l'economia s'està alentint i que, en aquest escenari, "no es pot descartar que l'euro acabi entrant en recessió tècnica".

"No serà profunda, però la probabilitat que existeixin escenaris més negatius és real", ha afirmat. Per això, el governador ha demanat "prudència" al sector bancari i ha recordat que, tot i que els seus beneficis seguiran essent "relativament elevats", el que cal és que augmentin les provisions.

El president de l'Autoritat Bancària Europea, per la seva banda, també ha posat en relleu que en aquelles economies on predominen els tipus d'interès variable -a Espanya, el 70% de les hipoteques ho són- al costat de l'augment d'ingressos dels bancs, també hi haurà "un impacte major en la morositat". "Serà un impacte que es reflectirà als seus balanços, i que creiem que arribarà; és una de les conseqüències lògiques de l'augment dels tipus d'interès", ha dit.

Per això, José Manuel Campa també creu que els bancs "podrien ser més prudents". "És cert que estan fent moltes excepcions després del cicle abrupte de la covid, però creiem que la situació s'hauria de començar a normalitzar i que han d'augmentar les provisions", ha subratllat el president.

"Com a supervisors, allò que demanem és que la banca no es posi en els paràmetres més optimistes", ha puntualitzat de Cos. "Sobretot, tenint en compte que actualment la seva rendibilitat és elevada i que tenen marge per augmentar les provisions", ha afegit el governador del Banc d'Espanya.

Translació als dipòsits

Durant la intervenció a les Jornades d'Economia, Hernández de Cos s'ha alineat amb les recomanacions del Banc Central Europeu (BCE) perquè les entitats, davant l'increment dels tipus d'interès, remunerin més els dipòsits dels seus clients. "Compartim el diagnòstic i la visió sobre la situació del BCE", ha concretat.

El governador, però, també ha admès que "l'excés de liquiditat" que té el sector bancari espanyol fa que la "pressió per remunerar els dipòsits sigui més petita", perquè no els cal finançar-se per aquesta via. A més, també ha subratllat que "una part important de les famílies" han optat per destinar estalvis a amortitzar hipoteques davant l'alça dels tipus d'interès, i que "també hi ha part de l'import dels dipòsits que s'han traslladat en inversions".

Als bancs i no a les arques de l'Estat

Hernández de Cos també ha insistit en què, davant la intenció del govern espanyol de convertir en permanent l'impost a la banca, allò que ell voldria és que aquests diners es quedessin al sector. "Pensant en l'estabilitat financera, preferiria que els beneficis que es distribuiran via impostos, i acabaran a les arques de l'Estat, servissin per acumular reserves i capital", ha dit en referència a la banca. "De manera que augmentés el grau de resiliència del sector davant escenaris més negatius", ha afegit el governador del Banc d'Espanya.

Sí que de Cos, però, ha evitat valorar quin ha estat fins avui dia "l'impacte" que l'impost sobre la banca ha tingut damunt el sector. "Es fa difícil, perquè el mateix mes que es va anunciar el tribut també va ser quan el Banc Central Europeu va començar a augmentar els tipus d'interès", ha puntualitzat.

Més que el FLA, reforma del finançament

Una de les qüestions que han abordat tant en la taula d'inauguració de la trobada d'economia, amb el vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos, com al debat entre de Cos i el president de l'Autoritat Bancària Europea, José Manuel Campa, és la decisió del govern espanyol de condonar part del deute del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). En aquest sentit, el governador del Banc d'Espanya ha instat a "ampliar el focus" a l'hora de fer un anàlisi i ha advertit que la quita tindrà poc recorregut si no s'aborda una reforma del finançament autonòmic. 

"Sinó, estarem permanentment discutint sobre el mateix", ha advertit de Cos que remarca que la condonació de deute acaba generant "un incentiu molt negatiu" en el comportament de les Comunitats Autònomes: "Allò que hauria de ser indicador de mala gestió s'acaba traduint en un indicador de deficiència de recursos". "Qualsevol solució ha de passar per tancar el sistema de finançament autonòmic i que les Comunitats Autònomes es facin responsables de la seva gestió. Sinó, tornarem permanentment a la mateixa situació", ha conclòs el governador.