Els treballadors gironins van guanyar un 5,5% més l’any passat

Els ingressos mitjans per assalariat a les comarques gironines van assolir els 21.836 euros el 2022

Gairebé 800 gironins van cobrar més de 140.000 euros, segons l’Agència Tributària

Els treballadors de serveis personals, com l'hostaleria, són els que menys ingressen

Els treballadors de serveis personals, com l'hostaleria, són els que menys ingressen / Europa Press

David Navarro

La recuperació total de l’activitat després de la pandèmia i l’expansió de l’ocupació van provocar que els ingressos declarats pels assalariats de les comarques gironines creixessin durant el 2022.

L’última estadística elaborada per l’Agència Tributària sobre la base de les retencions que apliquen les empreses a les nòmines revela que els ingressos mitjans per assalariat a la província van assolir l’any passat els 21.836 euros, una xifra que suposa un 5,5% més que l’exercici anterior, quan es van situar en 20.691 euros. Una dada similar a la inflació, ja que l’IPC a Girona va tancar l’any 2022 al 5,8%.

En qualsevol cas, cal aclarir que això no significa que cada treballador registrés un increment d’aquest calibre a la seva nòmina -de fet, l’augment mitjà pactat en conveni va ser del 2,94%-, sinó que el que reflecteix és la millora que va experimentar la situació en conjunt.

Com que es tracta d’una mitjana anual, en la xifra final hi influeixen moltes circumstàncies. Per exemple, si una persona només va treballar durant els mesos d’estiu, és igual que algú que va estar ocupat tot l’any a l’hora de fer la mitjana, cosa que redueix la quantitat resultant. En aquest cas, l’any passat es va produir la situació contrària.

Tot i que l’estudi de l’Agència Tributària no entra en cap mena de consideracions i es limita a oferir la dada, només cal recordar que va ser el 2022 quan va entrar en vigor la reforma laboral, que va disparar la contractació indefinida i va reduir la temporalitat.

Una dada significativa és la del percentatge d’assalariats que al llarg de l’any no aconsegueixen ingressar ni l’equivalent al Salari Mínim Interprofessional, una categoria que recull totes aquestes situacions de jornades parcials o treballs per temporades (al contrari, és il·legal que algú cobri per sota del SMI). Un col·lectiu que l’any passat es va reduir. Així, mentre que el 2021 fins a un 38,2% dels assalariats de les comarques gironines es trobava en aquesta situació, el 2022 la xifra va ser gairebé tres punts inferior, un 35,6%. I això malgrat que el salari mínim es va incrementar un 4%, fins a 14.000 euros bruts anuals.

El bon moment econòmic també es va notar en un augment dels professionals més ben remunerats. Així, la xifra de gironins que van ingressar a través de la seva nòmina més de 10 vegades el salari mínim -és a dir, que van guanyar més de 140.000 euros- es va incrementar dels 733 comptabilitzats el 2021 a 793 l’any passat, gairebé tots ells homes, en concret 646.

Per sota de la mitjana

Malgrat l’increment, els salaris dels gironins no van aconseguir atrapar la mitjana espanyola l’any passat. Així, els ingressos salarials mitjans a Espanya es van situar en 22.781 euros, 945 euros més que a les comarques gironines. Tot i això, Girona no es troba entre les províncies amb menys ingressos salaris mitjans, ocupa la dissetena posició al llistat.

Pel que fa a la distribució per sectors, els treballadors de la banca i les asseguradores són els més ben pagats a la província, amb uns ingressos mitjans de 41.252 euros anuals. Després d’això se situen els empleats del sector d’informació i comunicacions, amb 32.228 euros; i els de la indústria extractiva, les empreses elèctriques i les de subministrament d’aigua, que reben 30.622 euros, segons la informació de què disposa l’Agència Tributària.

A la banda oposada, els ingressos més baixos són els que declaren els treballadors dels serveis personals, com l’hostaleria, l’ocupació domèstica o perruqueries, que se situen en 12.377 euros, fruit de la major temporalitat i parcialitat que registren aquests professionals, i els de l’agricultura, amb 14.772 euros.

Subscriu-te per seguir llegint