"Ens permet ser el pont ideal per expandir negocis cap a altres mercats"

Proexca té la missió d’acompanyar les empreses canàries en el procés d’obertura a nous mercats per diversificar l’economia regional, enfortir el teixit empresarial canari i promoure la creació d’ocupació

Alfaonso Cabello

Alfaonso Cabello

¿Per què les empreses nacionals i internacionals s’estan decantant per les Canàries per expandir la seva activitat?

En primer lloc, per la seva ubicació estratègica, a cavall d’Europa, l‘Àfrica i Amèrica, que sens dubte col·loca les illes en una posició d’avantatge respecte a altres regions i països més llunyans. D’altra banda, les nostres connexions i infraestructures, unides a les condicions climàtiques, fan del territori canari un laboratori idoni i segur per testejar i desenvolupar projectes d’innovació.

A més a més, comptem amb diverses infraestructures i organismes de recerca en diferents àmbits, com l’Instituto Tecnológico de Canarias, el Banco Español de Algas, el Instituto Astrofísico de Canarias, la Plataforma Oceánica de Canarias... I no podem oblidar-nos dels nostres avantatges fiscals, com l’existència de la Zona Especial Canària (ZEC), que ofereix la tributació més baixa d’Europa en l’impost de societats (el 4%), i altres incentius fiscals específics per a projectes d’R+D+I (fins al 75,6% de la inversió), cosa que converteix les Canàries en una plataforma idònia per al desenvolupament de projectes d’innovació.

¿Juga a favor o en contra la idea generalitzada que les Canàries són un destí turístic?

Les Canàries són molt més que un destí turístic. És cert que el turisme és la principal activitat econòmica de l’arxipèlag i que tenim una àmplia experiència en el sector en els seus diferents vessants, però les illes són molt més que això.

Les més de 700 empreses que ja s’han instal·lat a les Canàries o que treballen amb empreses localitzades a l’arxipèlag testifiquen que tenim un ecosistema segur que afavoreix la inversió, facilita l’establiment de negocis i ens permet ser el pont ideal per expandir negocis cap a altres mercats. Les reunions que organitzem periòdicament en diferents ciutats de la Península busquen explicar totes les oportunitats que ofereixen les Canàries, més enllà de les que ofereixen com a destí turístic.

¿En quins altres sectors estratègics i emergents hi ha més oportunitats?

El Govern de les Canàries és conscient que la diversificació econòmica és necessària per a la nostra economia i per a les nostres empreses, i amb aquest objectiu està adoptant diverses estratègies de desenvolupament en altres sectors en els quals les illes tenen molt potencial.

En aquest sentit, les tecnologies de la informació i la comunicació i les indústries digitals són sectors en els quals a poc a poc hem anat cobrant un paper important, però, a més, els últims anys, les Canàries s’han anat posicionant en el sector portuari i naval, en el de l’economia blava, la biotecnologia, les energies renovables i també en el sector audiovisual i les indústries creatives.

En producció audiovisual, animació i desenvolupament de videojocs, les Canàries s’han convertit en un referent internacional. ¿Quins en són els motius?

Tenim una matèria primera de gran qualitat per la nostra diversitat paisatgística, el bon temps –que permet rodar en exteriors durant tot l’any–, la proximitat amb la resta d’Europa... A més, posseïm una indústria consolidada basada en una àmplia experiència de les nostres empreses de serveis i personal absolutament qualificat.

Tenim unes infraestructures incomparables a les illes, des dels Gran Canaria Platós fins a estudis i edificis que allotgen empreses capaces d’absorbir el talent que es forma a les Canàries i diverses productores nacionals i internacionals que veuen en el nostre ecosistema i en els avantatges fiscals les circumstàncies idònies per desenvolupar continguts des de les illes. Sèries internacionals com The Witcher, produccions d’animació com Pocoyó i videojocs de la saga de La guerra de les galàxies, a més d’una infinitat d’anuncis publicitaris i programes televisius.

En economia blava i energies netes, ¿quina és la situació actual i les oportunitats per assolir l’Agenda 2030?

L’Estratègia Canària d’Economia Blava planteja, de cara a l’any 2030, una aposta decidida per aprofitar al màxim el potencial de les activitats relacionades amb els sectors marí i marítim. L’economia blava és un sector en auge que en els pròxims anys plantejarà nous reptes tant a l’Administració com a empreses, i inclou activitats tan dispars com la reparació naval, el transport marítim o la biotecnologia marina.

Actualment, el punt de mira està en l’energia eòlica marina. Atesa la nostra ubicació i les nostres condicions meteorològiques, però també gràcies a la fortalesa del nostre sector portuari i empresarial, partim amb un avantatge referent a la implantació i al desenvolupament de l’energia eòlica marina. Les Canàries afronten aquest desafiament amb l’objectiu d’aprofitar al màxim els nostres ports i empreses, que estan en disposició de convertir l’arxipèlag en punta de llança en el desplegament de les energies renovables marines.

¿Quin paper han de tenir les universitats per formar professionals competitius?

El seu paper és fonamental, no només a l’hora de convertir els nostres talents en professionals competitius, sinó també com a palanca per introduir aquest talent en l’activitat econòmica. A les Canàries tenim set universitats i més de 170 centres formatius, amb els quals el Govern de les Canàries, en conjunt amb les empreses, treballa perquè avancin plegats i ofereixin formacions a partir de la realitat que determina el mercat. Ningú millor que les empreses per conèixer les necessitats dels diferents sectors i de les companyies per ser competitives, i ningú millor que les nostres universitats i centres, amb àmplia experiència, per formar les futures generacions.

¿Per què és interessant la proximitat amb l’Àfrica com a plataforma de negoci?

La seva proximitat amb l’Àfrica converteix les Canàries en un territori atractiu tant per a les empreses nacionals com per a les empreses llatinoamericanes que desitgen introduir-se en els mercats africans.

L’arxipèlag no només ofereix connexions directes amb diversos països, sinó que també té experiència en el treball conjunt amb administracions i empreses africanes en el desenvolupament de projectes relacionats amb l’aigua, les energies renovables, el sector naval... En aquest sentit, fer negocis i invertir en l’Àfrica és més fàcil des de les Canàries, que ja tenen experiència i que compten amb infraestructures i ecosistemes sòlids i segurs per fer el salt al continent veí.