Agricultors i Generalitat acorden ajudes de 450 euros per hectàrea a la vinya

Serviran per compensar els danys causats per la sequera i la situació generada per la invasió d'Ucraïna

Cultiu de la vinya en una fotografia d'arxiu.

Cultiu de la vinya en una fotografia d'arxiu. / ACN

Efe

Les principals organitzacions agràries i el Departament d'Acció Climàtica han arribat a un acord de consens per augmentar fins a 450 euros per hectàrea les ajudes al sector de la vinya i pal·liar els danys causats per la sequera i per la invasió d'Ucraïna. Després de mesos de negociacions, entitats com Unió de Pagesos i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han mostrat la seva satisfacció per unes ajudes acordades a la Mesa Agrària de la Vinya.

Aquestes ajudes es limiten a un màxim de 40 hectàrees per agricultor professional i exclouen aquells que obtinguin produccions superiors als 8.000 quilos per hectàrea. Unió de Pagesos reivindica l'assoliment d'aquestes ajudes recordant que des del 3 de novembre "hem dut a terme una tasca de defensa i justificació de la reconsideració del sistema d'ajudes per donar suport a les explotacions de vinya", inicialment tractat a la Mesa Agrària del 3 d'agost.

Unió de Pagesos afegeix que la Mesa ha acordat també mecanismes que garanteixin la percepció del mòdul màxim d'ajuda als cultius herbacis de zones excloses de regadiu (697,89 euros per hectàrea) amb assegurança subscrita i el mòdul màxim als cultius farratgers plurianuals (1.140,45 euros per hectàrea). "Amb això s'aconsegueix que on no es va poder regar hi haurà ajudes a càrrec de la Generalitat per la disminució d'ingressos dels camperols", indiquen fonts de l'organització catalana.

Pressupost de 20 milions

Per part seva, el responsable del sector del vi de la FCAC, Joan Josep Raventós, ha argumentat que han acceptat l'acord "per mantenir un consens", però segueixen defensant que hagués estat més adequada una ajuda proporcional a la baixada de producció de cada viticultor amb l'objectiu de donar una resposta més adequada a qui més ha patit els efectes de la sequera. Segons la FCAC, les mesures de suport del Govern comptaran amb un pressupost de 20 milions d'euros i s'establiran en el marc de les ajudes d'estat per la crisi d'Ucraïna