Aquest és el salari mínim dels treballadors de Mercadona per al 2024

A més d'aquest sou mínim d'entrada, s'han de sumar els complements propis de la política retributiva de la companyia

L'empresa i els sindicats han signat un nou conveni col·lectiu que garanteix un increment dels salaris i una millora de les condicions laborals

Entrada d'un supermercat Mercadona.

Entrada d'un supermercat Mercadona. / Europa Press

Europa Press

Mercadona i els representants d'UGT, CCOO i del Sindicat Independent (SI), han signat el nou conveni col·lectiu d'empresa. Aquest conveni, que reforça la importància del creixement compartit i sostenible, entrarà en vigor l'1 de gener de 2024 i tindrà una durada de cinc anys, fins a finals del 2028.

Segons informa l'empresa, l'acord garanteix el poder adquisitiu de la plantilla. L'increment del salari base es vincula a l'IPC, fins a un 2,5%, i, en cas de ser superior, la companyia completarà aquest increment fins a un màxim del 6%, percentatge vinculat als objectius del benefici de l'empresa; mesura d'acord amb el model de creació de riquesa i repartiment de beneficis compartits que ve aplicant des de fa anys la companyia.

A més, la companyia presidida per Juan Roig ja garanteix un sou mínim d'entrada de 1.507 euros al mes/bruts, (un 20% més que el salari mínim interprofessional), al qual se sumen, entre altres, els complements propis de la política retributiva de la companyia que suposen increments d'un 11% anual fins al tram 5, i que pot arribar a representar un 60% més sobre el salari mínim interprofessional.

Centres logístics i magatzems

En el nou conveni es fa extensible als treballadors dels ruscos (magatzems exclusius per a la venda en línia) i dels blocs logístics el descans de vuit caps de setmana a l'any. Aquesta iniciativa entrarà en vigor de manera progressiva el 2024 i finalitzarà el 2025, la qual cosa suposarà que aquesta mesura l'aconsegueixi la majoria de la seva plantilla. Així mateix, la companyia es compromet a reduir la jornada laboral el 2025.

La directora de Relacions Laborals de Mercadona, Ruth García, destaca que “aquest nou conveni és fruit de l'esforç de totes les parts implicades per garantir la satisfacció de les més de 100.000 persones que formen Mercadona, qui són la causa de l'èxit i del creixement de la companyia. Una empresa el model de gestió de la qual es basa a satisfer els treballadors i a les treballadores, perquè ells són els que satisfan els més de 5,7 milions de llars tots els dies”.

Representants dels sindicats i de Mercadona, després de la firma del nou conveni.

Representants dels sindicats i de Mercadona, després de la firma del nou conveni. / Levante-EMV

Satisfacció sindical

Els sindicats també mostren la seva satisfacció. Lola Luna Fernández, responsable estatal del sector de Comerç de FeSMC UGT, destaca la importància d'aquest conveni, en ser el de major afectació del sector i valora de forma molt positiva els acords aconseguits en aquesta negociació, acords que permetran que les persones que treballen en Mercadona, "segueixin al capdavant del sector, no tan sols pel que fa a retribucions econòmiques, sinó també quant a qualitat en distribució de la jornada, i descansos qualificats, cosa que facilita la conciliació de la vida personal i laboral tan demandada en el sector del comerç".

En termes semblants, Jose María Martínez, secretari general de la Federació de serveis de CCOO, ha indicat: “Entenem que aquest conveni demostra una vegada més, que, a través del diàleg social, es poden anar adaptant les noves realitats laborals amb la participació de totes les parts: empresa i RLPT. Realitzant aquesta adaptació, millorant les condicions laborals i amb un increment en els salaris que garanteixen el poder adquisitiu en l'empresa més gran del sector. També cal destacar la continuïtat de l'Observatori que es va crear en l'anterior conveni, on s'estudiarà com es reduirà la jornada i l'anàlisi de la seva distribució”.

Per part seva, el secretari general del Sindicat Independent, Fermín Palacios, sosté que "des del primer conveni col·lectiu de Mercadona fins a l'actual, el Sindicat Independent, partícip de la negociació d'aquest, ha constatat una doble línia: manteniment del poder adquisitiu de tots els treballadors i creació continuada d'ocupació estable. Un autèntic compromís social. El conveni col·lectiu més destacat en el sector", ha agregat.