El Govern retallarà la subvenció al combustible per a transportistes el 2024

Yolanda Díaz pressiona per a prorrogar el gruix de les ajudes de l'escut social en l'últim Consell de Ministres de l'any

El Govern retallarà la subvenció al combustible per a transportistes el 2024.

El Govern retallarà la subvenció al combustible per a transportistes el 2024. / Aniol Resclosa

Iván Gil

El Govern aprovarà en el Consell de Ministres del pròxim dimecres un decret per a prorrogar algunes de les mesures del denominat escut social enfront de les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna. Des d'Hisenda ja s'ha anat preparant el camí per a suprimir algunes d'elles per la moderació de la inflació i les exigències de Brussel·les. Entre les quals no es prorrogaran quan expirin aquest 31 de desembre destaca la subvenció al combustible per als transportistes, la ramaderia i l'agricultura, segons confirmen fonts de la Moncloa. Una ajuda que ja es va anar retallant progressivament i que ara estava establerta en cinc cèntims per litre de carburant.

El text final del decret encara s'està negociant entre Hisenda i la vicepresidenta segona que dirigeix Yolanda Díaz. El soci minoritari de la coalició pressiona per prorrogar el gruix de les ajudes. A més de la subvenció als carburants, des de la part socialista es planteja eliminar la rebaixa de l'IVA en la factura de la llum. Més enllà que Europa demana retirar estímuls extraordinaris, es consideren positius les últimes dades sobre inflació, especialment en l'electricitat i els carburants.

De produir-se un repunt del preu dels combustibles, s'al·lega, d'altra banda, que els transportistes poden repercutir-lo als clients. De fet, el conflicte en la mar Rojo està produint una escalada del preu del petroli i el gas natural.

El Govern tampoc aprovarà noves mesures per a combatre l'alça de preus. Els socialistes s'acullen a l'objectiu de reduir el dèficit al 3%, pel retorn de les regles fiscals, per a no estendre noves ajudes en el paquet anticrisi. L'última pròrroga del decret va mobilitzar un total de 3.800 milions d'euros en aquest segon semestre de l'any.

Entre les mesures que el Govern sí que prorrogarà durant altres sis més es troba la subvenció al transport públic, incloent-hi la gratuïtat per a joves i aturats, i la rebaixa de l'IVA en els aliments. Les subvencions al transport estan ja recollides en el pla pressupostari, mentre que la rebaixa de l'IVA, que va anunciar Pedro Sánchez en el seu discurs d'investidura, es prorrogarà en els seus actuals termes. Això és, excloent a la carn i el peix. Com fins ara, es preveu mantenir la supressió del 4% de l'IVA aplicat a tots els aliments de primera necessitat (pa, farina, llet, formatge, ous, fruites, verdures, hortalisses, llegums, patates, cereals) i la rebaixa del 10% al 5% en l'oli i la pasta.

La suspensió dels desnonaments de famílies vulnerables sense alternativa residencial és una altra de les mesures que es prorrogaran durant el primer semestre del pròxim any. La intenció de l'Executiu de coalició implica vincular a les comunitats autònomes en la gestió dels desnonaments en situacions de vulnerabilitat, però sense que aquest objectiu impliqui aixecar la mesura. Aquesta suspensió temporal està acompanyada de la possibilitat de sol·licitar una compensació per part de l'arrendador o propietari.

Lloguers

En matèria d'habitatge per a actuar contra la pujada dels lloguers, l'Executiu aprovarà els índexs de preus de referència "entre finals de desembre i principis de gener". Uns índexs imprescindibles per a acompanyar la declaració de zones tensades (amb rendes o hipoteques mitjanes per sobre del 30% dels ingressos), on es podran regular els preus del lloguer. Les competents per a declarar aquestes zones calentes són les comunitats autònomes. Aquí resideix el punt feble de la llei d'habitatge perquè les comunitats governades pel PP ja han avançat que no ho faran. Enfront d'aquesta oposició, des de l'Executiu adverteixen com a mecanisme de pressió que els amos de les comunitats sense declaració de zona tensada no podran accedir a les deduccions fiscals recollides en la llei.

La ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, va iniciar aquest dijous una ronda de reunions amb les comunitats autonòmiques amb la pretensió d'abordar de manera bilateral l'aplicació de la llei d'habitatge. A la fi del pròxim mes de gener està previst convocar a totes les CCAA a una Conferència Sectorial d'Habitatge. Un altre dels seus objectius demana implicar les diferents administracions en el pla de l'Executiu per a augmentar el parc públic fins als 184.000 habitatges aquesta legislatura.

Com ja conté la llei d'habitatge, la pujada dels lloguers amb contractes vinculats a l'IPC estaran topats en el 3%. En el decret òmnibus del qual serà l'últim Consell de Ministres de l'any es preveu incloure, a més de les mesures antiinflació, la revaloració de les pensions conforme a l'IPC i del sou als funcionaris.