L'Estat comença l'avaluació ambiental de l'estació del TAV a l'aeroport de Girona

La proposta passa per allargar les vies de la instal·lació tècnica de la línia d'alta velocitat

ACN

El Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible ha començat l'avaluació ambiental per a l'estudi informatiu de l'estació del Tren d'Alta Velocitat (TAV) que hi haurà a l'aeroport de Girona. Aquest procés es culminarà amb la tramitació de la declaració d'impacte ambiental i permetrà l'aprovació definitiva de l'estudi informatiu, un pas previ a dissenyar la nova infraestructura. L'expedient planteja que l'estació de l'AVE es faci en el terme municipal de Vilobí d'Onyar (La Selva) a partir de la prolongació de les vies de la instal·lació tècnica que hi ha actualment en la via d'alta velocitat i que passa molt a prop de l'aeroport de Girona. Des de l'estació es farà una passarel·la per a vianants que connectarà amb la terminal aeroportuària.

Després de tancar el procés d'informació pública, el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible ha iniciat l'avaluació ambiental de l'estació del TAV que es projecta a l'aeroport de Girona. Es tracta d'una infraestructura que s'inclou en el Pla Director de l'aeroport de Girona amb l'objectiu de connectar els aeroports de Barcelona i Girona amb un tren d'alta velocitat que tindrà un trajecte de 40 minuts.

Això permetria guanyar en competitivitat entre les dues infraestructures aeroportuàries en un moment en què l'aeroport del Prat està arribant al límit de la capacitat d'operació i el de Girona està reactivant l'activitat.

Lamuà (PSC): "És una bona noticia"

El diputat del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) per Girona, Marc Lamuà, s'ha pronunciat amb optimisme respecte a les darreres evolucions al voltant del projecte de la nova estació d'aeroport a la regió. Segons Lamuà, aquesta actualització representa una "bona notícia" per a la comunitat, arribant abans de tancar l'any en curs.

"És una bona notícia que abans de concloure l'any ja tinguem novetats sobre la nova estació. Un projecte que, com a representants del PSC de Girona, hem estat lluitant en els últims anys perquè tingués espai als pressupostos i perquè continuï avançant", va afirmar Lamuà, destacant els esforços constants del partit per garantir el suport financer i el progrés continu del projecte.

Lamuà també va recordar les paraules de la ministra Sánchez durant la seva darrera visita a Girona, reiterant la importància estratègica del projecte. "No hi ha dubte que l'estació pot obrir tot un ventall de possibilitats per al nostre aeroport i contribuir de manera decidida que retornem a xifres favorables de viatgers a les nostres comarques", va afegir.

Amb la perspectiva positiva del diputat, Lamuà va assegurar que el PSC continuaria compromès amb aquesta iniciativa, vetllant perquè el procés de desenvolupament es dugui a terme amb la màxima eficiència. Les declaracions de Lamuà reflecteixen l'esperança i la dedicació del PSC per millorar les infraestructures regionals i impulsar el creixement econòmic a través d'aquest projecte clau del TAV a l'aeroport.

L'estació, a 600 metres

El tràmit ambiental que inicia ara el Ministeri de Transports derivarà en la declaració d'impacte ambiental necessària per tancar l'estudi informatiu i avançar en el disseny de la nova estació. El projecte que planteja l'Estat és construir una estació de l'AVE en el terme municipal de Vilobí d'Onyar, a 600 metres de l'aeroport de Girona.

L'estudi planteja prolongar les vies de la instal·lació tècnica que hi ha actualment en el corredor d'alta velocitat entre Barcelona i la frontera francesa i la construcció d'un edifici en la situació més propera a l'aeroport. Es tracta de la segona alternativa que es presentava a informació pública que l'estudi informatiu publicat a finals de març ja preveia com a "millor" opció. La connexió entre l'aeroport i l'estació de tren es farà amb una passarel·la per a vianants que uneix la terminal gironina amb el vestíbul de l'estació de TAV.