L’Agència Tributària recapta més que mai a Girona

Quan encara falta el mes de desembre per tancar l’exercici, la recaptació d’impostos a la província ja ha superat la xifra de tot el 2022 amb un total de 2.728 milions d’euros i el 2023 serà un any rècord

Dues persones a les instal·lacions de l’Agència Tributària a Girona juntament amb una treballadora.

Dues persones a les instal·lacions de l’Agència Tributària a Girona juntament amb una treballadora. / ANIOL RESCLOSA

David Navarro

Des que va finalitzar la pandèmia, la delegació de l’Agència Tributària a Girona ha viscut tres dels quatre anys amb més recaptació de la seva història. El 2021, l’organisme fiscal va tancar l’exercici amb una recaptació de 2.093 milions d’euros, la quarta millor xifra mai registrada. El 2022, els contribuents gironins van abonar al fisc fins a 2.533 milions d’euros pels principals impostos de caràcter estatal i van assolir un nou rècord. Aquesta dada, però, ha estat superada pel 2023 quan encara queda un mes per comptabilitzar per finalitzar l’any.

En concret, la recaptació d’Hisenda a les comarques gironines ha arribat als 2.728 milions d’euros fins al novembre, després d’augmentar un 11,5% sobre el mateix període de l’exercici passat. Una xifra que no s’havia aconseguit mai abans a la sèrie històrica i que ve impulsada per l’augment dels preus, la millora dels beneficis empresarial i la bona marxa del mercat laboral.

Es tracta, a més, d’un increment força superior al comptabilitzat a nivell estatal, on els ingressos de l’Agència Tributària se salden amb 255.463 milions fins al novembre, un 5,5% més que fa un any, d’acord amb els balanços oficials que publica mensualment aquest organisme, que s’encarrega de cobrar els principals impostos de gestió estatal, encara que després una part dels mateixos es redistribueixi cap als governs autonòmics i els ajuntaments.

L’IRPF i els lloguers

Per tributs, l’import recaptat més gran a la província de Girona correspon a l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), que arriba als 1.354 milions en aquests onze mesos, un 9,1% més, en línia amb el que ha passat a tot Espanya. Un resultat que el mateix informe atribueix a l’increment de l’ocupació -gran part dels ingressos per aquest impost són les retencions a les nòmines-, a més de la millora de les pensions, però també a l’increment dels pagaments pel desemborsament de dividends i els interessos dels productes financers i, fins i tot, per la pujada dels lloguers, que suposa més guanys per als propietaris.

823 milions d’IVA

Per darrere se situa l’IVA, amb 823 milions d’euros i un augment del 12%, força superior al comptabilitzat a nivell estatal, que es limita al 0,8%, sobretot pels efectes de la rebaixa de tipus als aliments o l’electricitat per compensar la inflació. En aquest sentit, cal recordar que la dada reflecteix l’IVA que cobren les empreses domiciliades a Girona–sigui on sigui que han fet la venda- i no les que paguen els consumidors de la zona. En altres paraules, la diferència es pot explicar per la millor evolució de moltes empreses de la província, per exemple, les vinculades al sector turístic.

Entre els grans tributs que gestiona l’Agència Tributària també destaca l’evolució de l’impost de societats, que grava els beneficis empresarials. En aquest cas, els ingressos ha pujat a 402 milions d’euros fins al novembre, un 17,1% més que el mateix període de l’any passat, quan la xifra es va situar en 343 milions en els onze primers mesos de l’any.

Per part seva, l’impost sobre la renda dels no residents disminueix la seva recaptació un 5,5%, fins als 38 milions d’euros, mentre que també es redueixen els procedents del Trànsit Exterior, que graven el pas de mercaderies, i que cauen un 10,9%, fins a 5,7 milions. El major increment el registren els impostos especials, amb una pujada del 51,5% respecte a l’any passant i amb una recaptació de 78 milions d’euros a les comarques gironines.

Subscriu-te per seguir llegint