Pestos sostenibles amb herbes aromàtiques cultivades verticalment

Aquest producte elaborat per l’start-up catalana de cultiu vertical, Groots, compta amb varietats com l’alfàbrega, rosso o ruca, està disponible als hipermercats Carrefour de Catalunya

Els nous pestos de Groots

Els nous pestos de Groots

Pep Canals

Produïts de forma 100% vegetals i sense lactosa. Així és la nova línia de pestos de Groots, l’start-up catalana dedicada al cultiu vertical d’herbes aromàtiques i hortalisses en entorn controlat, que aconsegueix reduir fins a un 95% l’ús d’aigua en comparació amb l’agricultura tradicional.

La nova línia de pestos de Groots podrà comprar-se als hipermercats Carrefour de Catalunya i inclou varietats com el d’Alfàbrega, Rosso i Ruca cultivades a les instal·lacions de Groots de Martorell. Una experiència gastronòmica única que, a més de ser una delícia per a tots els paladars, també és respectuosa amb el medi ambient.

«Groots està redefinint la forma com els aliments es cultiven i consumeixen, impulsant la sostenibilitat i l’eficiència en cada etapa del seu procés», expliquen des de l’start-up catalana que, el 2024, se centrarà a augmentar la producció a la seva granja de Martorell. D’altra banda, Groots també vol expandir la seva capacitat de transformació del producte, incloent-hi també el seu processament, envasament i branding. «Després del llançament dels pestos, Groots continuarà diversificant la seva oferta desenvolupant productes que segueixin les tendències de consum, mantenint la viabilitat del vertical farming», afirmen.

Cultiu vertical

El model de Groots es basa en el cultiu vertical d’herbes aromàtiques i verdures de fulla verda en entorns controlats. L’start-up fundada el 2018 per Carlos Gómez, Alessandro Calcagno i Joaquim Bas fa servir un sistema que consisteix a combinar prestatgeries i torres modulars de 4 metres on, mitjançant un sistema de cultiu hidropònic, és a dir, sense utilitzar terra, les plantes creixen verticalment.

A tot això s’hi suma un control de la humitat, la temperatura el CO2 i la il·luminació que ajuden al correcte creixement de les plantes. «Aquest mètode permet tenir un estalvi del 95% d’aigua en comparació amb mètodes tradicionals, optimitzant la producció per metre quadrat i eliminant els inconvenients climàtics que afecten l’agricultura tradicional», apunten des de l’start-up catalana.

Groots compta amb una granja d’agricultura vertical a Martorell amb una superfície de 2.500 metres quadrats, la més gran d’aquest tipus a Espanya amb capacitat per processar 350.000 plantes cada mes.

les herbes aromàtiques

Sense cap dubte, el producte més destacat de tota la línia de Groots són les seves herbes aromàtiques envasades en cartró. Aquestes herbes, seleccionades acuradament, no només garanteixen frescor, també proporcionen un sabor excepcional quan s’utilitzen a la cuina. Amb un enfocament en la sostenibilitat, Groots ofereix diferents varietats en envasos de cartró 100% reciclables.

En el transcurs d’aquest any, la companyia s’ha focalitzat a consolidar la seva presència en el sector retail, oferint productes en formats de 4a i 5a gamma i expandint-se a les principals cadenes, com Bonpreu, Carrefour, El Corte Inglés, Eroski, Spar, entre altres. Seguint amb aquesta aposta, tancarà l’any amb l’ingrés a BM Supermercados a la zona nord del país.

Aquesta expansió a nivell nacional marca una fita crucial per a Groots, consolidant la seva posició al mercat i portant els seus productes sostenibles a un públic més ampli. A més, l’empresa treballa en iniciatives d’investigació i desenvolupament (R+D) centrades en la indústria alimentària, farmacèutica i cosmètica. El propòsit d’aquests projectes és replicar varietats de difícil obtenció amb la tecnologia de Groots.

Agricultura local

Groots també compta amb una aliança estreta amb agricultors locals, integrant les seves collites amb les pròpies, reforçant el seu compromís amb la sostenibilitat. Aquesta col·laboració no només reforça les operacions de Groots, sinó que també contribueix al desenvolupament sostenible de les comunitats locals.

Des de la gestió eficient de recursos i fins a la reducció de residus, l’empresa catalana busca constantment maneres innovadores de minimitzar el seu impacte ambiental. A més, l’operativa de l’empresa inclou la integració social mitjançant l’oferta d’ocupació d’inserció laboral, donant oportunitats a col·lectius vulnerables i fomentant la inclusió en el sector agrícola.

Groots va rebre al setembre el Premi BBVA a la Sostenibilitat Empresarial per ser un projecte complementari a l’agricultura tradicional i pel seu impacte mediambiental positiu en la indústria agrícola.