La reforma del Govern en l'àmbit del subsidi per desocupació i les propostes de Fedea

Coneix alguns canvis de la reforma del subsidi per desocupació

Fedea no està gens d'acord amb alguns canvis i demana menys atur i més pensió contributiva

Coneix els canvis de la reforma del subsidi

Coneix els canvis de la reforma del subsidi

Cristina Clopés

Cristina Clopés

Fa poc, el Govern de Sánchez va aprovar la reforma del subsidi per desocupació. Aquesta reforma ha estat analitzada per Fedea (Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada) i segons ells, l'atur dura massa temps, s'hauria de retallar la duració, però s'hauria d'augmentar la quantia a cobrar. T'expliquem els detalls.

Les propostes de Fedea

"La contribució del Govern en aquesta reforma no és coherent"

La proposta que la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada fa és que l'atur duri, com a màxim 12 mesos i el subsidi 18 mesos més. En aquestes dues opcions les contribucions haurien de ser molt més elevades.

Tot i que, també donen llum verda a alguna de les reformes que el Govern ha fet, com que l'ajuda sigui compatible amb una nova incorporació laboral durant els primers 180 dies del treballador.

A part d'aquest concepte que afavoreix el ciutadà, la reforma ofereix avanços en els incentius a la cerca de feina i l'acceptació de la feina. Moltes persones no volen acceptar certes feines perquè cobren més amb el subsidi, o perquè si han de fer certs desplaçaments, pot ser que no els surti a compte. Per aquest motiu, la reforma ofereix aquests 180 dies, garantint un sou més digne pel treballador, en determinats casos.

Altres canvis de la reforma del subsidi per desocupació

Abans d'acabar el 2023, el Govern va fer altres canvis. Per exemple, va aprovar que la quantia del subsidi fos de 570 euros mensuals durant els 6 primers mesos, després baixaria 30 euros mensuals, posicionant-se en els 540 euros i després d'un any cobrant el subsidi, la quantia seria de 480 euros, afegint la possibilitat de compatibilitzar la feina amb el subsidi durant 6 mesos.

A més, la reforma s'ha centrat a ajudar a menors de 45 anys i a treballadors agraris

Així i tot, Fedea es mostra molt reticent envers alguns canvis, ja que considera que no s'ha tingut en compte el conjunt d'ajudes que ja existeixen i no s'han modificat. Una d'elles és l'ajuda per persones amb situació de desocupació de llarga duració, la qual està distribuïda entre diversos organismes i administracions públiques.

La reforma del Govern fa que per cada 100.000 nous beneficiaris, hi hagi una despesa de 612 milions d'euros, segons Fedea

La quantia del subsidi ha augmentat

La quantia del subsidi ha augmentat / @ 8photo

Les propostes de Fedea per aconseguir una coherència en les ajudes

  • Incrementar la quantia econòmica del subsidi o prestació contributiva
  • Limitar l'atur a 12 mesos
  • Poder cobrar el subsidi després de l'atur durant 18 mesos com a màxim
  • Poder cobrar l'IMV (Ingrés Mínim Vital), en cas que, s'acabi l'atur i el subsidi i l'usuari no hagi trobat feina
  • Totes les prestacions econòmiques haurien de ser compatibles amb la feina a part proporcional del salari laboral. I amb el temps, anar reduint la quantia d'aquesta ajuda
  • S'ha de treballar per millorar les polítiques actives de feina i dels serveis públics d'aquesta