Els estrangers porten a terme el 30% de les compravendes d’habitatges a Girona

Les comarques gironines registren en el tercer trimestre del 2023 la cinquena major taxa de tot l’Estat

Una dona davant l’aparador d’una immobiliària, en una imatge d’arxiu.

Una dona davant l’aparador d’una immobiliària, en una imatge d’arxiu. / Aniol Resclosa

Redacció/Europa Pres

Els estrangers van realitzar el 30,85% de les compravendes d’habitatges a les comarques gironines en el tercer trimestre, la cinquena major taxa per províncies, només inferior a les d’Alacant (43,76%), Santa Cruz de Tenerife (36,58%), Màlaga (35,33%) i Illes Balears (31,69%), segons les dades de l’Estadística Registral Immobiliària dels Registradors d’Espanya. Traslladat en números absoluts, suposa que els estrangers van fer 983 de les 3.185 operacions que es van registrar a la demarcació en el tercer trimestre del 2023.

En el context actual d’incertesa econòmica i tendència alcista als preus, la plataforma immobiliària Pisos.com assenyala que la demanda d’immobles per part d’espanyols s’ha reduït. Davant d’aquesta realitat, un factor clau en el sector immobiliari és l’inversor estranger, que ja representa el 15,44% de les compravendes dutes a terme a Espanya, segons les últimes dades del Col·legi de Registradors.

«Aquesta xifra, la segona més alta de la sèrie històrica i només lleugerament per darrere del tercer trimestre del 2022 (15,92%), demostra el gran atractiu que el mercat immobiliari espanyol segueix tenint dins de l’entorn europeu, ja que davant el retrocés del nombre d’operacions, l’inversor estranger apareix ara com un agent dinamitzador clau», explica Ferran Font, director d’estudis i portaveu de pisos.com.

El creixement del comprador estranger ha estat exponencial des de l'any 2009, quan es van assolir mínims propers al 4%. Així, fa deu anys, el tercer trimestre del 2013, les compres realitzades per aquest sector de la població representaven el 12,15%, és a dir, tres punts percentuals menys.

"Si hi ha un perfil inversor que sempre ha destacat a Espanya, aquest és el comprador britànic, que veu el nostre territori amb gran interès, no només pels preus dels habitatges, sinó també pel clima i la qualitat de vida, fent que fins i tot a hores d'ara, quan la demanda està més diversificada que mai, segueixi ocupant el primer lloc al rànquing", detalla Font.