Girona és una de les capitals on és més rendible llogar un local

S’obté un retorn del 10,5%, el tercer més elevat de tot l’Estat, segons un estudi realitzat pel portal immobiliari Idealista

Cartell de lloguer a Girona, en una imatge d’arxiu.

Cartell de lloguer a Girona, en una imatge d’arxiu. / Aniol Resclosa

J.L

Girona és una de les ciutats d’Espanya on la rendibilitat bruta de la compra d’un local per posar-lo al mercat de lloguer és més elevada, segons un estudi del portal immobiliari Idealista. Els locals són el producte que té més rendibilitat a gairebé totes les capitals, amb un rendiment del 9,9% al conjunt d’Espanya. El retorn més gran s’obté a Àvila (12,3%), Múrcia (11,7%), seguida per Girona, Lleida, i Saragossa (10,5% en els tres casos). Per sobre del 10% també hi ha les rendibilitats de Huelva (10,4%), Santa Cruz de Tenerife (10,4%), Bilbao (10,3%) i Ciudad Real (10,1%). A Barcelona la taxa se situa al 8,4%, mentre que a Madrid es queda al 8,2%.

Palma és el mercat on la rendibilitat dels locals és menor, amb un 7,1%. La part baixa de la taula es completa amb Terol (7,2%), Conca (7,3%), Salamanca i la Corunya (7,6% en tots dos casos).

L’habitatge, un 5,7%

Si centrem la mirada en l’habitatge, la rendibilitat bruta de la compra d’un pis per posar-lo al mercat del lloguer a Espanya s’ha reduït lleugerament durant el 2023, fins a arribar al 7,1%. A Girona, la xifra és inferior a la mitjana estatal, i se situa en un 5,7%.

Entre les capitals de províncies, Lleida és la que ofereix un retorn més gran, ja que arriba al 8,5%. El segueixen les rendibilitats de Múrcia (7,9%), Huelva (7,3%), Jaén (7,2%), Segòvia (7,1%), Castelló de la Plana i València, que arriben al 7%. Amb rendibilitats superiors al 6,5% se situen Almeria (6,9%), Alacant (6,8%), Àvila (6,6%), Zamora (6,6%) i Toledo (6,6%). Per contra, Sant Sebastià és la ciutat on la rendibilitat és més reduïda (3,8%), seguida per Pamplona (4,7%), Cadis (4,7%), Palma i la Corunya (4,8% a ambdós casos). A Madrid la rendibilitat arriba al 5,2% i a Barcelona arriba fins al 5,9%.

Rendibilitat de les oficines

Segons aquest estudi, que relaciona els preus de venda i lloguer de diferents productes immobiliaris per calcular-ne la rendibilitat bruta, les oficines es mantenen com la inversió immobiliària més rendible. Comprar una oficina a Espanya per llogar-la ofereix una rendibilitat bruta de l’11,8%, davant del 12,9% que feia dotze mesos.

El portal, que no ofereixes dades concretes de Girona pel que fa a les oficines, assegura que Saragossa i Sevilla presenten el retorn més elevat entre les capitals, amb un 11,7% de rendibilitat bruta. El segueixen Almeria (10,4%), Burgos (9,1%) i Vitòria (8,9%). A Barcelona la rendibilitat se situa al 7,9% i a Madrid al 7,3%.

A la banda oposada trobem les rendibilitats de Salamanca (6%), Bilbao (6,2%), Ourense (6,4%), Palma (6,4%) i Sant Sebastià (6,8%). El mercat d’oficines no és tan uniforme com el d’altres productes, i és impossible obtenir dades estadístiques d’un terç de les capitals espanyoles.

El producte menys rendible

Els garatges són el producte menys rendible per a l’inversor a moltes capitals, amb una mitjana estatal del 7,2%. A Girona, la rendibilitat se situa per sota de la mitjana espanyola, però supera lleugerament a l’habitatge, amb un 5,8%.

La rendibilitat més gran s’obté a Múrcia (10,8%), Àvila (8,3%), Castelló de la Plana (7,5%), Guadalajara (7,5%) i Lleida (7,3%). A Madrid la taxa de retorn se situa al 5,1% i a Barcelona arriba fins al 6,3%.  Salamanca (2,4%) i Granada (3%) ofereixen els retorns més baixos.

L’habitatge de segona mà s’encareix un 7% a Girona durant el 2023

El preu de l’habitatge usat a les comarques gironines va pujar un 7% durant el 2023 5,85%, segons dades del portal immobiliari pisos.com. Una xifra que se situa per sobre de la mitjana catalana, ja que a Catalunya comprar un pis de segona mà va tancar l’any essent un 5,8% més car que el 2022.

Segons aquest informe anual de preus de venda, l’habitatge de segona mà a Catalunya va tenir un preu mitjà de 2.726 euros per metre quadrat al desembre, fet que suposa un ascens del 0,69% davant del mes de novembre.

Catalunya es va posicionar com la quarta autonomia més cara, darrere de les Balears (4.141 euros per metre quadrat), que va ocupar el primer lloc, Madrid (3.771 euros) i el País Basc (3.089 euros).

El director d’estudis de pisos.com, Ferran Font, remarca que els preus no han seguit el compàs de compravendes i hipoteques, que «han llençat caigudes molt profundes».

El directiu destaca que les dades de transmissions i préstecs per a la compra d’habitatge «s’estan acomodant a un entorn de normalitat» i afegeix que «la pujada dels tipus i el desgast de l’estalvi no ajudaven a sostenir aquest escenari per molt més» temps».

Font adverteix que «el finançament ara és més car, però això no retindrà la demanda mentre es compleixin els criteris de concessió i la quota s’ajusti a una capacitat d’endeutament raonable».