Que els bancs no t'enganyin: descobreix els interessos legals i de demora

Les comissions solen ser altes per tenir targetes o mantenir el compte corrent, entre altres

La TAE es calcula a partir dels interessos legals dels pressupostos generals de l'Estat

I què passa si dec diners a Hisenda o l'administració me'ls deu a mi?

Coneix els interessos legals i de demora

Coneix els interessos legals i de demora / freepik

Cristina Clopés

Cristina Clopés

Cada any, a partir dels pressupostos generals de l'Estat, es modifica o no, l'interès legal i de demora. Segons estableix la Constitució espanyola, en cas que, en data d'1 de gener no s'hagi aprovat el nou pressupost, es prorrogarà automàticament el que estava vigent fins al moment. Quan s'aprovi el nou pressupost, l'antic ja no valdrà. Amb data de mitjan gener, encara no s'han aprovat aquests pressupostos, així doncs seguim amb les mateixes condicions que l'any passat.

Els interessos legals o per demora

  • L'interès legal se situa en el 3,25% 
  • L'interès de demora en el 4,0625%
Fes bé els teus càlculs

Fes bé els teus càlculs / freepik

Saps d'on apareix la famosa TAE?

La TAE (taxa anual equivalent) es calcula a partir de l'interès legal i aquí es determina la TAE màxima que pot cobrar el banc o caixa d'estalvis per temes de descoberts en el compte corrent, comissions incloses.

Actualment, la TAE continua amb un interès màxim del 8,125%.

Aquesta taxa no pot ser superior a 2,5 vegades l'interès legal dels pressupostos generals de l'Estat

Hisenda i els interessos per demora

Si sol·licites un ajornament del pagament d'un deute tributari o si reps una paral·lela, en la qual hagis de pagar una quota superior a la que vas declarar en el seu dia, hauràs de pagar un interès de demora. També pot passar a l'inrevés, i que l'administració t'hagi d'abonar una quantitat perquè vas pagar de més o perquè t'han pagat la devolució de l'IRPF després del 30 de desembre, causant un retard aliè al contribuent.

Així doncs, és important conèixer la quantitat d'interessos a retornar o que se'ns retornin segons cada cas. Compte amb els bancs perquè no us poden cobrar un interès més alt que el 8,125% de TAE, almenys fins que s'aprovin els nous pressupostos generals de l'Estat.