El truc que utilitza Hisenda per vigilar els diners en efectiu que tens guardats a casa

L'Agència Tributària també controla els diners que tens guardats sota el matalàs

Bitllets, en una imatge d'arxiu.

Bitllets, en una imatge d'arxiu. / CC0

Amb l'objectiu d'evitar activitats delictives com el tràfic de drogues, el blanqueig de diners, el frau fiscal o el finançament del terrorisme, l'Agència Tributària també posa l'ull en els moviments i les transferències de diners en efectiu.

Si es fan grans ingressos o retirades, Hisenda estarà atenta i corres el perill de ser sancionat. Per això, cal anar amb compte amb els diners en efectiu que es tenen a casa guardats.

És il·legal guardar diners en efectiu a casa?

No és il·legal ni estalviar col·locant els diners sota el matalàs ni guardar diners en efectiu a casa. De fet, molta gent tria aquests mètodes d'estalvi per una manca de confiança en el sistema bancari i per fer front als imprevistos del dia a dia. Cal tenir en compte, però, que els diners que retirarem del banc per guardar-los a casa no poden ser una xifra massa gran, perquè cridarem l'atenció d'Hisenda.

Quines quantitats de diners vigila Hisenda

L'Agència Tributària vigilarà tots els moviments que involucrin l'ús de bitllets de 500 euros i els ingressos o les retirades de més de 3.000 euros en efectiu. A més, hi ha un límit basat en la quantitat màxima d'efectiu que algú pot transportar o moure pel país. D'aquesta manera, la quantitat màxima d'efectiu que es pot emportar a l'estat espanyol són 100.000 euros.

Com sap Hisenda els diners en efectiu que tenim

L'Agència Tributària té uns aliats poderosos: els bancs. Aquestes entitats registren totes les operacions dels seus clients i estan obligades a transferir la informació a Hisenda. Això no vol dir que totes les operacions s'investiguin, ja que només tindran lloc quan hi hagi indicis molt clars d'una possible activitat delictiva.

Els moviments en què se sol fixar Hisenda estan relacionats amb comptes corrents, dipòsits d'estalvi i a termini, comptes de préstecs i crèdits i altres operacions actives i passives.