Estalvia: el truc del radiador que augmenta la potència sense que augmenti el consum d'energia

L'acumulació d'aire sobrant als conductes dels aparells fa que l'emissió de calor no sigui homogènia

Amb l'arribada del fred i les temperatures baixes, és el moment de revisar el funcionament dels radiadors i calefactors que tenim a casa. En determinades ocasions, l'acumulació d'aire sobrant als conductes dels aparells fa que l'emissió de calor no sigui homogènia, cosa que a més de pèrdua d'energia aprofitable provoca una despesa innecessària a la factura de la llum.

En què consisteix el purgat dels radiadors?

Bàsicament, a eliminar aquestes bombolles d'aire, que comporten riscos per als aparells quan s'encenen. Molts sistemes moderns de calefacció compten amb una purgat automàtic, però altres necessiten un purgat manual. Aquestes bosses dʻaire es produeixen durant la primavera i l'estiu, quan la instal·lació està en desús. Per això, quan s'aproxima el fred, és convenient saber com fer el purgat per evitar aquests problemes a la calefacció.

El primer és comprovar si en els conductes del radiador es produeixen sorolls similars als gorgoteigs. Si no es poden escoltar, cal tocar l'aparell i veure si la part superior està més freda que la inferior. Aquests senyals ens poden indicar si el calefactor necessita ser purgat i convé comprovar-los uns dies abans que encenguem el sistema general de calefacció i així evitar qualsevol ensurt.

Un cop comprovat l'estat del radiador i que hi ha aquestes bosses d'aire, cal començar amb el procés de purgat. Això s'ha de fer sempre amb la calefacció apagada. Quan el radiador estigui fred, les acumulacions d'aire queden a la part alta del radiador. És recomanable començar pel radiador més proper a la caldera, ja que així se segueix el flux natural de l'aigua.

A continuació, cal col·locar un recipient sota la clau, ja que aquí caurà l'aigua del purgat. La clau de la vàlvula es pot girar amb un tornavís. Un cop obert el radiador, començarà a sortir tant aigua com aire, probablement amb mala olor per l'efecte del temps. Quan l'aigua surt amb un raig fluid, uniforme, això significarà que ja ha sortit tot l'aire. Aquests passos han de ser executats a la resta de radiadors de la casa.

Si, un cop desenvolupat tot aquest procés, el calefactor segueix sense emetre calor de manera correcta, és possible que passi que el sistema general no està equilibrat. Per corregir aquesta situació, cal acudir als detentors, una clau de sortida de l'aigua que s'ubica a la part inferior del radiador. Si hi ha una zona de la casa que necessita més calor, es pot tancar un detentor a una altra part i obrir una mica més el situat a l'espai on necessitem aquesta calefacció.