La venda de tabac genera dos milions d’euros diaris a les comarques gironines

El nombre de paquets de cigarretes i de bosses de tabac d’embolicar comercialitzats a la província registrarà un lleuger descens l’any 2023

Una estanquera mostra els seus productes en una imatge d'arxiu.

Una estanquera mostra els seus productes en una imatge d'arxiu. / DdG

EFE/ACN

El negoci del tabac es manté estable a les comarques gironines. Ha tancat l’any 2023 amb una facturació d’uns 700 milions d’euros, el que equival a uns dos milions d’euros al dia. Prop del 80% d’aquests diners acaben a les arques de l’estat en forma d’impostos. Les dades provisionals de tancament de novembre -les últimes disponibles- mostren un lleuger augment de la facturació, atribuïble a la pujada de preus, ja que tant el nombre de paquets de cigarretes venuts com el de bosses de tabac d’embolicar registren una petita baixada respecte a les xifres de 2022.

El Govern, conscient que els preus a Espanya són molt més econòmics que als països veïns, va decidir fa uns mesos treure a subhasta un total de 200 nous estancs per un període de 25 anys. D’aquests, deu s’han situat a la Jonquera. Encara que la mitjana és d’uns 250.000 euros, en l’últim any s’han arribat a pagar fins a dos milions d’euros per una llicència a la frontera amb França. El motiu està clar: el preu mitjà d’un paquet de cigarrets a Espanya se situa en poc més de 4,5 euros, mentre que a França aquest valor puja fins a gairebé 10 euros de mitjana, segons dades de la Comissió Europea. Una part de la població francesa opta, doncs, per desplaçar-se fins als municipis catalans limítrofs per aconseguir tabac a meitat de preu. En altres països fronterers amb França, com Luxemburg, el preu és de 4,8 euros, similar al d’Espanya, però a Itàlia i Bèlgica puja i es col·loca a 5,16 i 6,90 euros, respectivament.

Això explica que als municipis fronterers de Girona s’hi concentri el 75 per cent de les vendes totals de tabac de les comarques gironines. 

De fet, Girona és després de Madrid i Barcelona, la tercera província amb més vendes de tabac.

El 80% de la facturació del tabac a Girona prové dels paquets de cigarretes. Entre gener i novembre de 2023 se’n van vendre 112 milions, és a dir gairebé 334.000 cada dia. Tot i que les marques premium, amb preus superiors als 4,70 euros, suposen gairebé el 40% del mercat, el tipus de tabac que més augmenta les vendes és el de gamma més baixa.

Tot i que no és la seva principal font d’ingressos, molts estancs estan comercialitzant també cigarretes electròniques, vapejadors, tabac escalfat i productes amb aromatitzants

Són productes que estan sota el punt de mira del govern, que recentment ha equiparat el tabac escalfat al convencional (en l’etiquetatge hauran de figurar les advertències corresponents sobre el perill per a la salut) i que ha prohibit els productes amb aromatitzants. El Ministeri de Sanitat espanyol, liderat per Mónica García, que ja ha anticipat la seva intenció de reprendre la Llei Antitabac i aplicar mesures més dures. Caldrà veure si acaba repercutint en el negoci dels estancs. De moment, els vapejadors no compten amb una regulació com la dels cigarrets, per la qual cosa poden ser venuts en qualsevol comerç, tot i que el ministeri els considera com «l’avantsala del tabaquisme».

Nova pujada de preu

Una resolució del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública va canviar els preus d’algunes marques de tabac en la recta final de 2023. Entre d’altres va afectar marques com Trinidad o Cohiba, sumant-se a la pujada de preus que ja es va donar el mes de novembre, quan van augmentar els preus d’alguns dels productes de West, Philip Morris, Malboro, Fortuna, Morris o Chesterfield, entre altres.

Publicitat a les xarxes

La Unió d’Estanquers i la Federació Nacional de Punts de Venda Mixtos de Loteries i Apostes de l’Estat (Fenamix) han advertit als seus associats «eliminin de les xarxes socials qualsevol publicació on aparegui tabac».

I és que Hisenda ha obert actes d’inspecció a alguns estancs i està imposant multes per fer publicitat dels seus productes, especialment a les xarxes socials Instagram i Facebook. Segons avança El Economista, aquells estancs que publicitin o promocionin el consum de tabac s’enfronten a multes d’entre 12.000 i 120.000 euros i a una possible suspensió temporal de la concessió per un termini de fins a sis mesos.

Demanen que els vapejadors s'equiparin al tabac convencional

El director de la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia, centre de l’OMS a Espanya per al control del tabaquisme, Esteve Fernández, ha demanat al Govern central que no només equipari el tabac escalfat al convencional, cosa que és una «bona notícia», sinó que ho estengui a vapejadors i cigarrets electrònics.

Fernández, veu «molt positiu» el que es va aprovar dimarts pel Consell de Ministres, un reial decret que equipara la regulació del tabac escalfat al tradicional, prohibint així tots els productes amb aromes, des de filtres a papers de fumar o càpsules que modifiquin el sabor, i que obliga a fer constar a l’etiquetatge les advertències sanitàries, entre altres qüestions.

«El tabac escalfat al final és tabac i era lògica i esperada la seva equiparació perquè quedarà afectat en les regulacions d’espais de consum, la seva fiscalitat i advertiments sanitaris», subratlla Fernández. Afegeix que el tabac escalfat, picat o en pols i les marques de referència del qual a Espanya són IQOS i Glo -en forma de cigarreta- i Ploom i Pax en forma compactada, «al final és tabac i emeten un aerosol o fum perjudicial per a la salut i porten cancerígens», encara que el tabac no arribi a la combustió i el seu escalfament sigui inferior als 400 graus.

Aquesta mesura sobre els dispositius electrònics d’escalfament serà d’un «gran impacte social perquè al final són productes que redirigeixen també al consum del tabac tradicional», com passa a tres de cada quatre d’aquests consumidors, segons les darreres dades d’aquest catedràtic a Epidemiologia.

En tot cas, Fernández recorda que el Pla Integral de Prevenció del Tabaquisme del Ministeri de Sanitat segueix sense ser una realitat i, si bé està pendent d’una nova directiva europea contra el tabaquisme, creu que per «clarificar» tots els nous productes del tabac, i no només l’escalfat, ja s’han d’equiparar a la cigarreta convencional, com és el cas dels vapejadors o les cigarretes electròniques.

L’OMS detecta un descens del tabaquisme en les últimes dècades

El percentatge de fumadors adults ha baixat del 33% l’any 2000 al 20% el 2022 arreu del món, segons un estudi de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’informe, publicat el passat dimarts, estima que hi ha 1.250 milions de fumadors adults, però mostra que la xifra baixa a 150 països. El Brasil i els Països Baixos s’assenyalen com a exemples «d’èxit» després que hagin implementat mesures especials per ajudar la ciutadania a reduir el consum. En concret, al Brasil el tabaquisme ha baixat un 35% des de l’any 2010, percentatge que als Països Baixos arriba gairebé al 30%. L’OMS ha urgit els països a seguir implementant mesures de control del tabac i a continuar «lluitant contra les interferències de la indústria tabaquera».

Actualment la regió del sud-est asiàtic té el percentatge més alt de població fumadora, amb un 26,5%. Europa, però, li va al darrere, amb el 25,3%, i a més l’informe projecta que cap al 2030 serà la regió capdavantera, encara amb un 23%.

El percentatge de tabaquisme entre les dones a Europa és més del doble que la mitjana global, i l’estudi detecta que el ritme de descens que s’hi dona és molt menor que en altres regions.

Amb tot, l’OMS estima que l’any 2025 la reducció relativa del tabaquisme en l’àmbit global serà del 25%, cinc punts per sota de l’objectiu del 30% que s’havia marcat per a aquesta data prenent com a base les xifres que hi havia el 2010. «Només 56 països assoliran aquesta meta», va afirmar l’OMS en una nota de premsa.

A Espanya, per exemple, l’organització calcula que és «molt probable» un decreixement del nombre de fumadors, «però menys del 30%». Segons les xifres que recull l’informe, l’any 2022 hi havia a l’estat espanyol 10.137.000 fumadors, 5.434.000 dels quals homes i 4.703.000 dones. 

A l’altre cantó de la balança, al Congo, Egipte, Indonèsia, Jordània, Oman i la república de Moldàvia el tabaquisme continua creixent.

Per tot plegat l’entitat ha urgit els països a «accelerar els esforços» per controlar el tabaquisme perquè «encara hi ha molta feina per fer». En aquest sentit, l’informe ‘L’índex de les interferències de la indústria global del tabac 2023’ publicat per Stop i pel Centre Global per a la Bona Governança en el Control del Tabac, mostra que els esforços per protegir les polítiques de salut de les «interferències creixents» de la indústria del tabac “s’han deteriorat arreu del món”.

A més, l’OMS també alerta que les enquestes dels diferents països mostren «de manera consistent» que a molts països hi ha menors d’entre 13 i 15 anys utilitzant tabac i productes de nicotina.

D’acord amb l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), l’any 2022 fumava el 24,1% de la població de 15 anys i més, cap a 1,5 milions de persones (28,8% dels homes i 19,6% de les dones), i el 6,9% de les persones declarava estar exposada al fum ambiental del tabac a la llar (6,7% dels homes no fumadors i 7,1% de les dones no fumadores). L’exposició al fum del tabac a casa de les persones de 0 a 14 anys era del 7,9%. L’estudi també mostra que l’any 2022 van deixar de fumar 45.299 persones ateses pels equips d’atenció primària i 6.330 persones fumadores més van seguir tractament de cessació als centres integrats a la XCHSF (Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum).

El consell i el tractament per deixar de fumar que ofereixen les dues xarxes es completa amb el suport per a la cessació tabàquica que també proporcionen moltes oficines de farmàcia, l’ajuda professional per deixar de fumar que proporciona el servei telefònic 061 Salut Respon i la intervenció especialitzada que proporcionen alguns centres de la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències.

Subscriu-te per seguir llegint