Vols canviar la hipoteca de banc?

Et donem les claus per fer-ho correctament

Coneix la subrogació de la hipoteca

Quines despeses durà el procés?

Com canviar la hipoteca de banc

Com canviar la hipoteca de banc / @ katemangostar

Cristina Clopés

Cristina Clopés

L'economia varia constantment i això fa que moltes persones acabin estressades perquè no saben si d'un dia per l'altra no podran pagar la hipoteca, entre altres, perquè o bé, s'han quedat sense feina o perquè les hipoteques han pujat notòriament. L'any passat el Banc Central Europeu va pujar en diverses ocasions el tipus d'interès i això va provocar que, totes les persones que tenien una hipoteca variable se'n veiessin perjudicades. 

Voler canviar a una hipoteca fixa s'ha tornat la prioritat per a molts, evitant així els canvis constants i deixar de patir per no poder arribar a final de mes: la hipoteca o menjar? Sembla mentida que en ple segle XXI s'hagi d'estar vivint una situació tan fosca com aquesta.

Els canvis: la subrogació

Les persones que l'any passat van viure aquesta situació i s'han plantejat canviar de banc, per exemple, han de tenir en consideració diversos punts, per tal que els surti rendible i no tinguin conseqüències econòmiques. Abans de fer cap pas, hem de saber quina documentació necessitarem i com ho haurem de fer. En aquest cas haurem de demanar una subrogació de la hipoteca.

En què consisteix la subrogació

Demanes canviar la teva hipoteca d'un banc a un altre. El que s'espera fent aquest canvi és aconseguir unes millors condicions, com per exemple, un interès més reduït. També podràs renegociar les comissions d'amortització, fent que et sigui més rendible tornar una part o la totalitat de la quantia del crèdit hipotecari.

A més, gràcies a aquest canvi, podràs eliminar els productes vinculats al teu préstec hipotecari, com les assegurances de vida i habitatge.

I si això no et sembla suficient, podràs renegociar el termini de la teva hipoteca, provocant una quota mensual més baixa, si l'allargues. Però pensa que amb aquesta opció pagaràs molts més interessos; hauràs de valorar el que et sigui més beneficiós.

Quines despeses hauré de fer per fer una subrogació

Primer de tot, es redactarà i signarà una nova escriptura del préstec davant un notari.

A més, t'hauràs de fer càrrec de la despesa de la comissió d'obertura de la nova hipoteca, de la comissió de subrogació i del tipus de préstec (fixa, variable o mixt).

La comissió de subrogació s'aplica sobre el capital pendent de pagament i dependrà dels anys de vigència del nou contracte

També et tocarà fer-te càrrec de les despeses derivades de la contractació de la nova hipoteca, de la taxació de l'habitatge i, de la nota simple actualitzada de l'immoble o els aranzels notarials de la còpia de l'escriptura de la hipoteca.

Signatura d’una hipoteca en una fotografia d’arxiu. | EUROPA PRESS

Signatura d’una hipoteca en una fotografia d’arxiu. | EUROPA PRESS / Paula Blanco. Madrid

Vull canviar la hipoteca de banc

Abans de fer un canvi, t'aconsellem que miris diversos bancs i propostes. Quan tinguis clar amb quin banc et quedes, el nou banc haurà d'acceptar la sol·licitud de subrogació. Després s'hauran de detallar les condicions del producte contractat i el client haurà de dir si accepta aquestes condicions de forma formal, per escrit.

El nou banc tindrà 7 dies per certificar l'import a subrogar, tal com marca el Banc d'Espanya

"L'antic" banc o entitat, tindrà 15 dies per enviar una contraoferta, per tal d'evitar aquest canvi d'hipoteca. En aquest punt, el client tindrà l'última paraula. Si finalment, el client accepta el canvi d'entitat, només quedarà signar davant el notari i entregar les noves escriptures al registre de la propietat.