El jutjat rebutja l’oferta per Artigas, que tancarà les portes definitivament

L’administrador concursal haurà de vendre tots els actius de la companyia per lots i acomiadar els 170 treballadors de la càrnia de Cornellà de Terri

El sindicat UGT considera que «s’ha primat de manera claríssima una visió economicista»

El jutge creu que l’oferta d’adquisició d’Agotzaina «no garanteix la continuïtat de l’empresa»

La càrnia Artigas Alimentaria en una imatge d'arxiu.

La càrnia Artigas Alimentaria en una imatge d'arxiu. / DDG

Joel Lozano

Joel Lozano

La càrnia de Cornellà de Terri Artigas Alimentària tancarà les portes definitivament. El Jutjat Mercantil número 2 de Girona ha refusat l’oferta de la companyia navarresa Agotzaina per fer-se amb la unitat productiva de la firma gironina. Aquesta era l’única oferta que recollia l’informe presentat al jutjat per Lluís Bielsa, administrador concursal i soci d’Ast Concursal Law, ja que va ser l’única que aportava tota la informació necessària per a poder prosperar en el procés de venda.

Un cop aquesta ha estat refusada, l’administrador concursal ha de continuar amb el procés de liquidació de la càrnia de Cornellà de Terri. Aquest procediment entra ara en la seva segona fase: la venda de tots els actius de l’empresa, segons detalla Bielsa.

En un primer moment, l’oferta de l’empresa navarresa pretenia donar continuïtat al negoci i mantenir només 30 dels 170 treballadors de la plantilla de la càrnia gironina. Tanmateix, després de negociacions amb el comitè, Agotzaina estava disposada a conservar fins a 75 empleats.

Segons reflecteix el jutge en l’auto, al que ha tingut accés Diari de Girona, l’oferta d’adquisició presentada per la firma navarresa «no garanteix la continuïtat de l’empresa a mitjà i llarg termini, ni la conservació dels llocs de treball, ni el teixit empresarial perquè no es justifica degudament un pla de negoci raonable que permeti esperar raonablement que la unitat productiva sigui econòmicament viable». A més, considera que acceptar l’oferta «suposaria la vulneració de l’interès superior dels creditors al legítim cobrament dels seus crèdits».

Des d’UGT, sindicat únic dins de la càrnia, asseguren estar en «estat de xoc» després de conèixer la resolució. El secretari general del sindicat a les comarques gironines, Maxi Rica, considera que «s’ha primat de manera claríssima una visió economicista» i «no s’ha tingut en compte ni la continuïtat de l’activitat ni dels llocs de treball».

Rica recorda que Agotzaina, especialitzada en el mercat d’ovoproductes, va tancar l’exercici del 2022 amb una facturació de 474 milions d’euros, una xifra que l’empresa espera duplicar abans d’acabar aquesta dècada i així consolidar-se com un dels actors indiscutibles del sector agroalimentari espanyol. A més remarca que la navarresa compta amb més de 30 centres de treball a tot Espanya i genera més de 1.000 llocs de treball directes i té una filial situada a Figueres que es dedica al sector porcí. «Durant la negociació es parlava que el primer any ja volia fer una aportació de 60 milions d’euros», assegura. «Sobre que recolza l’auto que no hi hauria suficiència de continuació?», es pregunta el secretari general d’UGT a Girona. «Està clar que els creditors volen que l’empresa tanqui i així poden cobrar amb la venda dels actius» afirma.

Acomiadar 170 treballadors

La decisió del jutge també ha agafat per sorpresa a l’administrador concursal. De fet, fa pocs mesos Bielsa assegurava en declaracions a aquest diari que creia que la proposta de la firma navarresa avançaria.

Ara, l’administrador concursal haurà de preparar un pla de liquidació per vendre tots els actius de la companyia. A més, un cop rebi l’autorització, haurà d’acomiadar els 170 treballadors que formen part de la càrnia de Cornellà de Terri. Un procés, que tal com admet Bielsa, és gairebé impossible que s’aturi i faci marxa enrere.

La difícil situació d’Artigas Alimentària es remunta a mesos enrere. La companyia va demanar el passat 15 de maig entrar en preconcurs de creditors. Uns dies més tard, el 28 de maig, el Jutjat Mercantil de Girona va nomenar Lluís Bielsa expert en la venda de la unitat productiva, que durant aquests mesos ha estatbuscant comprador.

Subscriu-te per seguir llegint