Wallapop, Vinted i Airbnb sota el control d'Hisenda

L'ordre ministerial s'està acabant d'elaborar

El BOE ha publicat la normativa i els procediments per aquestes plataformes

Si tens Vinted, Wallapop o Airbnb compte: Hisenda et pot reclamar impostos

Si tens Vinted, Wallapop o Airbnb compte: Hisenda et pot reclamar impostos / Wallapop

Cristina Clopés

Cristina Clopés

Ja fa temps que sentim a parlar sobre els impostos que vol recaptar Hisenda envers les plataformes de compravenda d'objectes, sovint de segona mà. A més, també recaurà en els usuaris de Bizum, un impost si fan o reben ingressos més alts d'una quantitat especificada per l'Administració. Així doncs, tots els moviments digitals comencen a estar controlats pel Govern. T'expliquem què hauràs de fer si operes amb Vinted, Wallapop o Airbnb.

La normativa per Vinted, Wallapop i Airbnb

El passat dimecres 31 de gener va sortir aprovat al BOE (Butlletí Oficial de l'Estat) el reial decret on apareixen les normes i els procediments que Wallapop, Vinted i Airbnb hauran de complir. A partir d'ara, Hisenda deixa dos mesos des que es publiqui l'ordre ministerial (la qual, encara s'està elaborant) perquè les plataformes els facilitin la informació que se'ls sol·licita. 

Les plataformes hauran de complir amb la normativa DACC/72021/514 de 2021 del Consell Europeu.

Aquesta normativa europea ajuda a augmentar el control fiscal i prevenir o detectar l'evasió d'impostos.

La normativa afecta a tothom per igual?

Si tens un compte a Vinted o Wallapop i no vens més de 30 articles anuals o tens ingressos superiors a 2.000 euros, gràcies a aquestes plataformes digitals, no hauràs de fer cap gestió; quedaràs exempt!

A més, aquesta normativa no tindrà efectes sobre el que compris a través d'aquestes plataformes

I si tens un Airbnb, hauràs d'informar a Hisenda si tens estades de més de 28 nits. Aquesta normativa recau sobre els operadors. Tot i que, els clients hauran de facilitar les seves dades. En cas que no ho vulguin fer, poden rebre una multa de fins a 300 euros i, a més, li poden tancar el compte d'usuari.

Quins documents haig de facilitar a Hisenda

  • La identificació dels comptes financers que utilitzen per cobrar impostos, tarifes, activitats, contraprestacions, comissions i altres
  • L'adreça del venedor
  • Els comptes bancaris del venedor
  • Les vendes com a plataforma digital
  • Els guanys per operar com a plataforma