Si ets autònom i has estat de baixa: compte, et poden reclamar la prestació!

El cas de Patrícia, la gironina que es va enfrontar a la Seguretat Social

Li van reclamar la prestació per Incapacitat Temporal, 4 anys després

Hauràs de tornar els diners de la prestació a la Seguretat Social

Hauràs de tornar els diners de la prestació a la Seguretat Social / freepik

L'Administració pública pot reclamar-te fins 5 anys després dels teus exercicis com a contribuent, passar comptes. Què vol dir això? Que, tot i haver deixat de ser autònom, per exemple, la Tresoreria General de la Seguretat Social et pot venir a reclamar unes ajudes, per exemple, concedides en el seu moment, i que ara, creu que no són correctes. Avui t'expliquem el cas d'una gironina que va passar comptes amb la Seguretat Social i això va ser el que li va passar.

El Govern és qui gestiona les ajudes, les tributacions, els impostos, etcètera. Aquesta gestió es fa a partir de les seus especialitzades per a cada temàtica. En aquest cas concret, parlarem de la Tresoreria de la Seguretat Social i ser autònoms

El poder de l'Administració

La Patrícia va ser autònoma durant 4 anys. Durant els seus anys com a empresària sempre va estar al corrent amb l'administració, tant amb Hisenda com amb la Seguretat Social. Recordem que, els autònoms poden gaudir de la Tarifa Plana. Què vol dir això? Que durant 12 mesos l'autònom com a alta inicial pot sol·licitar aquest ajut, el qual farà que només pagui 80 euros mensuals. Fa uns anys enrera, aquesta quantia era de 50 euros mensuals.

A més, si has estat víctima de violència de gènere o tens una discapacitat podràs sol·licitar que la tarifa plana et duri fins a un total de 24 mesos. I si el teu rendiment net és igual o inferior a l'IMV, l'import dels autònoms també es veurà reduït a 160 euros fins als 36 mesos.

Aquestes són algunes excepcions, tot i que n'hi ha més.

La Patrícia va poder gaudir d'una reducció parcial de la quota mensual d'autònoms, però malauradament un any després de donar-se d'alta es va posar malalta durant uns mesos. Això va fer que hagués d'agafar la baixa amb la Mútua de la Seguretat Social, per poder cobrar a final de mes.

Com funcionen les baixes per autònoms

Primer has de fer els tràmits i que et visiti el metge de la mútua. Després tant la mútua com la Seguretat Social decideixen si et concedeixen o no la baixa. En el cas de la Patrícia li van acceptar dita baixa i va cobrar la prestació per Incapacitat Temporal durant uns mesos. Quan va tenir l'alta va continuar treballant com autònoma.

Sense que l'administració ni la Mútua informin l'autònom, la persona que estigui de baixa només gaudirà de la dita prestació durant 60 dies. Després d'aquesta baixa de 60 dies, si continua més mesos de baixa, el treballador haurà de fer-se càrrec de la Incapacitat Temporal.

El cas de Patrícia

4 anys després, Patrícia havia deixat els autònoms i havia començat a treballar en una empresa del seu sector com a assalariada. I què va passar? La sorpresa va ser que de cop i volta, li van embargar un sou sencer directament.

La jove va quedar parada i va trucar a l'Administració, la qual va informar que, li havien enviat una notificació electrònica i si no l'havia vist era el seu problema, però que ara, havia de pagar els mesos de baixa que havia estat.

Tot i no estar d'acord amb aquella despesa impròpia i sense fonament, va decidir pagar-ho i li havien dit que tindria un recàrrec del 10%. Aquesta informació li van facilitar des de la Tresoreria de la Seguretat Social de Girona i via telefònica a l'administració central.

Compte amb la Seguretat Social i l'IMV: els requisits per no haver de pagar

Compte amb la Seguretat Social / -

En el moment de fer efectiu el pagament del "deute", la jove es va trobar amb un recàrrec multiplicat per dos. Va haver de pagar dos sous sencers en un únic pagament i la resposta de l'administració va ser: "Això són els recàrrecs per haver tornat l'embarg".

El pagament del deute no va tardar ni dues setmanes en fer-se online

El paper de la TGSS

Anar a la seu de la direcció provincial, fer una reclamació des d'allà a l'administració central i fer una reclamació online, amb el certificat digital, van ser dos tràmits que va fer la jove per aconseguir que li retornessin un dels dos sous cobrats indegudament; allò no era el 10% de recàrrec.

L'Administració va respondre que sí que ho era i que estava correcte. La Patrícia va decidir anar a veure els seus advocats i informar del seu cas. La raó la tenia ella, segons els experts. Van fer un recurs d'alçada contra l'administració i aquesta va decidir que, ells continuaven tenint la raó segons les explicacions que es podran veure a continuació; refutant la paraula de la treballadora que mai havia tingut cap falta amb l'administració.

"Va estar en situació d'alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms des de X temps fins a X temps, sense optar per la cobertura de cessament d'activitat, seleccionant la base mínima de cotització i amb l'aplicació del benefici en la cotització de tarifa plana. Així doncs, es constata que durant el període que va estar donada d'alta com autònoma va estar immersa en un procés d'Incapacitat Temporal durant X temps".

"En la situació d'incapacitat temporal amb dret a prestació econòmica, transcorreguts 60 dies en aquesta situació des de la baixa mèdica, correspondrà fer efectiu el pagament de les quotes, per totes les contingències, a la mútua col·laboradora amb la Seguretat Social, a l'entitat gestora o, si és el cas, al servei públic de feina estatal, amb càrrec a les quotes per cessament d'activitat".

L'últim pas seria interposar un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós-Administratiu, però, segons els experts, no valia la pena, era molt difícil guanyar el cas, tot i tenir la raó.

Com evitar que et passi

Si ets autònom, el millor és que posis o et posi la teva gestoria l'opció de cessament per activitat. A més, no optis per la tarifa plana, tot i ser una ajuda, amb el temps et pot desestructurar econòmicament i et pot fer passar uns mesos complicats d'estrès, ansietat i preocupació i més, si tens família. Així doncs, el testimoni de Patrícia ha de servir per anar amb compte envers les ajudes. Com diuen, l'Administració sempre guanya!