“Els nous Plans de Pensions d’ocupació simplificats per a autònoms”

Els autònoms poden aportar fins a 5.750 euros a plans de pensions des d'aquest any

La creació dels nous Plans de Pensions d'Ocupació Simplificats (PPES) per a Autònoms (Llei 12/2022) permet a aquest col·lectiu realitzar unes aportacions màximes anuals de fins a 5.750 euros, sumant tant les seves aportacions a un Pla Individual com al PPES. 

Inverco

Inverco / Redacción

Redacción

Ja existeixen 19 PPES d'autònoms registrats en la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions (DGSFP), i es preveu que la seva oferta continuï augmentant en els pròxims mesos, perquè els més de tres milions d'autònoms que hi ha a Espanya puguin beneficiar-se d'aquest nou instrument d'estalvi.

Els Plans de Pensions ofereixen a més un important avantatge fiscal per a aquells que els subscriuen pel dret a la reducció de la base imposable de l'IRPF, ja que les aportacions que el treballador realitzi al seu Pla (amb límits màxims anuals) es redueixen dels ingressos de l'exercici, reduint així la tributació. Gràcies als PPES, els autònoms poden realitzar aportacions addicionals a Plans fins a aconseguir un límit total de 5.750 euros anuals, per a deduir-se en IRPF el total d'aportacions fins a la menor de les quantitats entre el 30% dels seus rendiments nets de treball i activitats econòmiques, o aquests 5.750 euros.

Desgravacions, abans del 31 de desembre

En la següent taula es calcula la desgravació fiscal a la qual pot acollir-se un treballador autònom, segons les aportacions realitzades a Plans de Pensions, segons el tipus de gravamen vigents per trams d’ ingresos i import aportat a Plans. Com a exemple:

·       Un autònom que realitzi una aportació de 1.500 euros abans de final d'any, i tingui uns ingressos de 20.000 euros anuals, podria reduir la seva factura fiscal per aportació a Plans en 360 euros. Si aquest mateix autònom aportés l'import màxim desgravable (5.750 euros), la desgravació aconseguiria 1.380 euros.

·       Si els ingressos anuals de l'autònom anessin 40.000 euros anuals, la desgravació corresponent a una aportació de 1.500 euros seria de 555 euros i amb el màxim d'aportació (5.750 euros), aquest estalvi fiscal s'incrementaria fins als 2.128 euros.

Planificiació d’estalvi en el llarg termini

En la següent taula s'ha elaborat una simulació per a calcular l'estalvi que pot acumular un treballador sobre la base de diferents aportacions a diferents Plans, en el llarg termini. Per exemple, amb la rendibilitat mitjana anual actual dels Plans de Pensions (3% en el llarg termini).

·       Un treballador que aporta 1.500 euros anuals a un Pla de Pensió Individual (PPI) obtindria una quantia de 40.306 en 20 anys.

·       En el cas d’un treballador autònom que estalviés 1.500 euros anuals en PPI i altres 1.000 euros a un PPES, durant 20 anys, podría acumular un estalvi de 67.176 euros en finalizar aquest período, una quantia que pot elevar-se fins als 188.503 euros, si manté aquesta mateixa aportació durant un período de 40 anys.

·       En el cas de realitzar l'aportació màxima que estableix la llei en PPI i PPES, situada en 5.750 euros, el seu estalvi als 20 anys podria ser de 154.505 euros, una xifra que s'incrementaria fins als 433.557 euros si manté aquestes mateixes aportacions durant 40 anys

Els Plans de Pensions són una fórmula d'estalvi i inversió dissenyada per a complementar la jubilació pública, on les aportacions realitzades s'inverteixen amb l'objectiu d'obtenir una rendibilitat, la qual cosa possibilita gaudir d'ingressos addicionals a la pensió pública. Aquest instrument d'estalvi resulta rellevant ja que constitueix una eina fonamental per a assegurar un nivell de vida adequat durant la jubilació. En un context on la longevitat està en augment i el sistema de pensions enfronta desafiaments financers, els Plans de pensions permeten als individus planificar el seu futur financer i garantir una seguretat econòmica en l'etapa de retir.