El Banc d'Espanya t'explica les monedes que ja no pots utilitzar

Aquestes monedes ja no serveixen per comprar

Descobreix les monedes que has de portar al banc

Descobreix les monedes que has de portar al banc

Descobreix les monedes que has de portar al banc / EUROPA PRESS - Archivo

Cristina Clopés

Cristina Clopés

Les monedes també passen a la història. Des del passat 1 de febrer, segons el Banc d'Espanya, hi haurà certes monedes que ja no seran vàlides, perdent el seu valor per fer transaccions econòmiques. Aquesta mesura va sortir al BOE (Butlletí Oficial de l'Estat) i va ser oficialitzada en la Llei 31/2022 dels pressupostos generals de l'Estat 2023. Vols conèixer quines són aquestes monedes?

Les causes de la retirada

Hi ha diverses especulacions al respecte, com que es vol eliminar la moneda física i es vol aconseguir que totes les gestions econòmiques funcionin a través de transaccions amb targeta o Internet. La Covid-19 va fer que les monedes perdessin valor físic i ara, moltes persones van sense diners en efectiu. El pagament se sol fer amb Contactless, Bizum o targeta.

Una de les altres especulacions és que es volen evitar estafes amb monedes falses o defectuoses, per això apliquen la Llei de Regulació de la Moneda Metàl·lica. Amb aquesta actuació evitaran que circulin monedes falses. Fer revisions periòdiques serveix per controlar el mercat monetari.

La veritable causa de la retirada

Segons el Banc d'Espanya amb aquesta mesura no es pretén eliminar la moneda. Només volen aconseguir mantenir un sistema monetari segur, evitant els fraus. Cada cert temps s'han de retirar algunes monedes o bitllets per tal de garantir aquesta seguretat. La renovació i el control són clau contra l'estafa. Fer córrer monedes i bitllets falsos és un delicte, i per això, s'han de prendre mesures contra aquest tipus d'estafa. De vegades podem tenir, nosaltres, monedes falses i no perquè les hàgim fabricat nosaltres, sinó perquè ens les han colat i no ho sabem fins que les portem al banc. Col·laborar conjuntament és clau per acabar amb les estafes monetàries.

Quines monedes haig de portar al banc

Segons el BOE hi ha unes 8 monedes que ja no pots utilitzar per comprar o pagar. En cas que un establiment detecti una d'aquestes monedes, no te l'acceptarà i no et valdrà per comprar. Així doncs, la recomanació del Banc d'Espanya és que portis aquestes monedes al banc. L'entitat et donarà monedes vàlides del mateix import. 

Una altra opció és que les col·leccionis, ja que amb el temps, tots sabem que aquestes monedes poden arribar a valer molts diners. Ara, la decisió és teva.

Les monedes que et canviaran al banc

Les monedes que et canviaran al banc / freepik

Aquestes són les monedes que ja no valdran per comprar

  • 2 euros d'abans del 2004
  • 1 euro d'abans del 2002
  • 1,2,5,10,20 i 50 cèntims d'abans del 1999