Els hotelers de Lloret compren una dessaladora mòbil per omplir piscines i garantir aigua de boca en temporada turística

Permetrà tractar 50 metres cúbics per hora i la intenció és que el model es pugui estendre arreu de la Costa Brava

Xavier Pi / ACN

Xavier Pi / ACN

Els hotelers de Lloret de Mar compraran una dessaladora mòbil per omplir piscines i destinar l'excedent a garantir l'aigua de boca en plena temporada turística. Costarà 1,5 milions d'euros que assumirà el sector, s'instal·larà en un extrem de la platja i es preveu que estigui en funcionament al maig. Tindrà capacitat per tractar fins a 50 metres cúbics d'aigua de mar per hora i, segons subratlla el president del Gremi d'Hostaleria de Lloret, Enric Dotras, la intenció és que aquest model es pugui "replicar a d'altres punts de la Costa Brava". Precisament, l'empresariat gironí ha defensat que s'estan "fent els deures" amb la sequera i reclama no llançar missatges que puguin "espantar" els turistes.

"Som aquí perquè, per desgràcia, no s'han dut a terme les inversions que tocaven"

Jaume Fàbrega

— President de la Cambra de Comerç de Girona

En plena emergència per sequera, el sector turístic de Lloret de Mar ha decidit avançar-se per garantir que les piscines d'hotels, càmpings, apartaments i altres allotjaments estiguin plenes aquest estiu. Per això, compraran una dessaladora mòbil que entrarà en servei d'aquí a tres mesos. Costarà 1,5 milions d'euros, que pagaran de la seva butxaca els establiments adherits al gremi. "Hem fet càlculs i ho hem dividit entre els llits que suma cadascun per saber què pertoca", ha concretat Dotras.

En total, el gremi representa el 95% dels allotjaments turístics que hi ha a Lloret de Mar. En total, són uns 120 establiments, que sumen més de 40.000 places (de les quals, 30.000 són hoteleres, 5.000 més de càmpings i la resta, d'apartaments turístics). "Tenim clar que pagar la dessaladora és voluntari, però d'entrada calculem que el 80% dels agremiats hi estarà a favor i esperem arribar al 100%", ha concretat Dotras.

L'empresa que instal·larà la dessaladora mòbil és valenciana (de fet, és la mateixa que en va portar una altra al Port de la Selva per garantir l'aigua a la població). En el cas de Lloret de Mar, inicialment la dessaladora es posarà en un extrem de la Platja Gran i, com concreta Dotras, captarà l'aigua de mar directament d'un pou natural que hi ha a la sorra (amb la qual cosa, segons ha explicat el president del gremi, es garanteix que ja hi ha un cert filtratge de les partícules).

En total, la dessaladora mòbil tindrà capacitat per tractar 50.000 litres per hora. Segons explica Dotras, el sector calcula que en caldran menys de 10.000 per omplir les piscines. "Cada metre cúbic d'aigua dessalada se servirà als clients a través de camions cisterna", ha dit Dotras, explicant que també se'n podran beneficiar particulars o bé empreses (com ara els parcs aquàtics).

"La ubicació de la dessaladora mòbil és temporal, però la planta és definitiva"

Enric Dotras

— Representant del sector turístic

A més de la que es faci servir per omplir piscines, l'excedent permetrà garantir l'aigua de boca a Lloret de Mar. "De moment la ubicació de la dessaladora mòbil és temporal, però la planta és definitiva", ha dit Enric Dotras. "La comprem des del gremi i la cedim mitjançant un conveni a l'Ajuntament perquè, un cop es disposi dels permisos corresponents des de l'ACA i el Consorci, l'aigua també es pugui destinar a la xarxa d'abastament", ha afegit.

"Si no ho fem, ningú ho farà"

El president del Gremi d'Hostaleria de Lloret diu que han decidit prendre la iniciativa perquè necessiten solucions. "Si no ho fem nosaltres, ningú ho farà; i sobretot, aquells qui treballem al sector turístic, no podem perdre ni un sol dia", ha concretat Dotras.

De fet, a Lloret de Mar el 60% dels visitants hi arriben a través de touroperadors, que treballen per avançat. I a les portes que arrenqui la temporada, el president no ha amagat que molts estan "a l'expectativa" de veure si se'ls podrà "garantir la normalitat". Entre d'altres, disposant de piscines (que és un dels atractius que busquen els turistes).

Enric Dotras ha avançat que, ara, la dessaladora mòbil de Lloret permetrà garantir-ho. I també ha precisat que, de fet, hi ha establiments -sobretot, grans cadenes- que s'havien plantejat retardar l'obertura o estudiar aplicar ERTOs arran de la sequera en espera de com evolucionés la situació. A més, el president del gremi també ha dit que l'opció d'omplir les piscines amb aigua de mar és "complicada", perquè porta aparellada "una inversió molt gran" (ja que per exemple cal modificar la xarxa de clavegueram per quan toqui buidar-la o renovar motors).

Estendre-ho a la Costa Brava

La intenció del Gremi d'Hostaleria de Lloret de Mar és que aquest model es pugui estendre arreu de la Costa Brava. I que en aquest cas, apart dels privats, qui l'impulsi sigui també la Generalitat. "Voldríem que fos iniciativa de l'administració, i que també ens ajudessin a fer arribar als clients internacionals el missatge que podran gaudir de les piscines", ha dit Enric Dotras.

De fet, aquest dijous l'empresariat gironí ha llançat un clam defensant que ells han fet "els deures" amb la sequera i demanant que s'eviti l'alarmisme amb l'aigua. Els presidents de les tres cambres (Girona, Sant Feliu de Guíxols i Palamós) han subratllat que, precisament, qui no ha fet allò que pertocava és el Govern.

"Som aquí perquè, per desgràcia, no s'han dut a terme les inversions que tocaven", ha dit el president de la Cambra de Girona, Jaume Fàbrega. Entre d'altres, ha posat com a exemple les Canàries -on l'aigua que es consumeix prové de dessaladores- i ha dit que, en cap moment, a l'arxipèlag s'ha llançat un missatge d'alarma per al sector turístic.

Fàbrega, a més, també ha lamentat que hi hagi empreses -n'ha esmentada una del sector químic- que hagin rebut correus per part de clients estrangers demanant-los si podran proveir-los arran de la sequera. "Evidentment la resposta va ser que sí, però estic segur que ja s'hauran buscat un proveïdor alternatiu de fora de Catalunya", ha lamentat el president.

"Els clients podran gaudir de les seves vacances"

Jaume Fàbrega

— President de la Cambra de Comerç de Girona

Per la seva banda, el president de la Cambra de Palamós, Pol Fages, ha subratllat que el sector turístic està "preparat" per afrontar la sequera i ha demanat deixar clar "que els clients podran gaudir de les seves vacances". Sobretot, davant una temporada que es preveu molt bona. "S'han de comunicar les coses que estem fent perquè no ens quedem sense aigua" i "no culpabilitzar el sector", ha dit Fages. A més, ha assegurat que "cal reforçar el missatge unificat de tot el sector turístic perquè el client prengui encara més consciencia amb l'ús de l'aigua".

"Les empreses s'han adaptat i s'estan adaptant a la manca d'aigua"

Pere Ayach

— El president de la Cambra de Sant Feliu

"L'administració ha de ser àgil amb les inversions, i no posar traves burocràtiques a aquells qui vulguin fer-les; fins i tot, donant incentius fiscals", ha subratllat Fages. I en la línia del què ha explicat Dotras, el president de la Cambra de Palamós ha explicat que, precisament, diferents ports esportius i clubs nàutics poden instal·lar dessaladores com la que ara ha impulsat el sector turístic de Lloret.

Per la seva banda, el president de la Cambra de Sant Feliu, Pere Ayach, ha defensat que les empreses "s'han adaptat i s'estan adaptant" a la manca d'aigua. I el representant del sector turístic en aquest Cambra, Albert Sibils, ha reiterat que no es pot "espantar el mercat a quatre mesos de la temporada alta", perquè hi ha països -com ara França- que "magnifiquen" els problemes per evitar perdre turistes.