Les monedes d'euro amb les quals ja no podras pagar a partir del febrer

Això és el que hauràs de fer amb elles a partir d'ara

Monedes d’un euro, en una fotografia d’arxiu. | DIARI DE GIRONA

Monedes d’un euro, en una fotografia d’arxiu. | DIARI DE GIRONA / Lorena MArtín. Madrid

Emma Ferrara

El Butlletí Oficial d'Estat (BOE) va publicar el passat 23 de desembre la nova Llei 31/2022, de 23 de desembre, de Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 2023.

A la disposició final segona després de la Modificació de la Llei 10/1975, de 12 de març, sobre Regulació de la Moneda Metàl·lica, es comunica els efectes que produiran aquests canvis, sobre tot a les persones que no tenen comptes bancaris o que continuen utilitzant diners en efectiu per a realitzar pagaments.

Després de la modificació del vuitè article, el Banc d'Espanya retirarà de la circulació les monedes que entrin a les seves Caixes i no superin el procés d'autentificació o no es considerin aptes per a la circulació. L'objectiu és evitar estafes.

Monedes que seran retirades

  • 1, 2, 5, 10, 20 i 50 cèntims d'euro que hagin estat encunyades abans de l'any 1999
  • 1 euro que hagin estat encunyades abans del 2002
  • 2 euros que hagin estat encunyades abans del 2004

Aquestes seran apartades sempre i quan estiguin en mal estat o s'hi percebin errors que impedeixin la circulació. Seran posades a disposició de la Direcció General del Tresor i Política Financera, que serà l'encarregada de decidir la destinació final, "abonant el valor facial de les monedes no aptes i reintegrant l'import de les despeses ocasionades en la retirada, desmonetització i destrucció d'aquestes monedes".

Segons indica el vuitè article, "les operacions de desmonetització i destrucció seran realitzades, per raons de seguretat pública, per la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre-Real Casa de la Moneda".

Què fer amb les monedes que surten de circulació?

Els ciutadans que conserven les monedes retirades tenen dues opcions: entregar-les a un banc, on estan obligats a acceptar-les, o guardar-les com un record, ja que en un futur podrien arribar a tenir un valor molt alt.